Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Shell in Den Haag © ANP

Na flinke ontslagrondes gaat Shell nu honderden nieuwe banen creëren

Shell wil komende jaren in Nederland honderden nieuwe banen creëren. De werkgelegenheid komt terecht bij de snel groeiende divisie New Energies, die zich bezighoudt met bijvoorbeeld zonne- en windenergie en biobrandstoffen. 

Volgens Shell zal het aantal banen bij de divisie Nieuwe Energie groeien naar vijfhonderd à zevenhonderd in 2023. ,,Alleen in Nederland zijn er bij New Energies afgelopen twee jaar al 150 banen bijgekomen via overnames en groei," verklaart Maarten Wetselaar, directeur Integrated Gas & New Energies.

De banen komen terecht bij het hoofdkantoor in Den Haag aan de Carel van Bylandtlaan. Om de tak Nieuwe Energie daar te huisvesten investeert Shell ruim 200 miljoen dollar in een nieuwe Shell-campus. Het uit 1917 stammende pand, één van de oudste Shell-gebouwen in Nederland, wordt daarvoor gerenoveerd en uitgebreid. 

Het uitbouwen van de activiteiten is onderdeel van Shells strategie om jaarlijks 1 miljard tot 2 miljard dollar in schone energie te investeren. De toekomst ziet er zonnig uit, stelt Wetselaar. ,,We voorzien verdere groei in de periode daarna, afhankelijk van de kansen in deze markt in binnen- en buitenland.” 

Nederland is daarvoor de juiste locatie, meldt Shell in een persverklaring. Dankzij de strategische ligging, kennis en economie heeft ons land het potentieel om een leider te zijn in de energietransitie. Het bedrijf noemt Nederland de bakermat van de divisie New Technologies.

Volledig scherm
Shell zet de laatste jaren meer in op duurzaam. Hier het windmolenpark voor de kust van IJmuiden dat door Shell beheerd wordt met Nuon. © ANP

Ook meer banen in Amsterdam

Volledig scherm
Shell-ceo Ben van Beurden © BEN STANSALL

Naast de uitbreiding in Den Haag meldt de energiereus dat het zijn onderzoekscentrum in Amsterdam gaat versterken. Onlangs werd een nieuwe vleugel geopend voor huisvesting van nieuwe laboratoriumapparatuur en een paar honderd extra technische experts in de komende drie jaar. In het aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord gelegen Shell Technology Center werken nu ruim duizend wetenschappers en ingenieurs.

Het positieve nieuws komt op het moment dat het kabinet onder vuur ligt over de  afschaffing van de dividendbelasting. Shell heeft zich daar jaren hard voor gemaakt en schermde daarbij ook met nieuwe werkgelegenheid.

De afgelopen jaren saneerde het concern vooral: in 2016 kondigde Shell nog een wereldwijde reorganisatie aan, die wereldwijd 10.000 banen kostte, waaronder honderden in ons land. Vorig jaar zomer maakte het bedrijf bekend nog eens 400 banen in Nederland te schrappen. De ontslagen vielen bij de afdeling Projects & Technology in Rijswijk.

Momenteel telt Shell zo'n tienduizend werknemers in Nederland op diverse locaties.