Volledig scherm
© BELGA

Naar hartje Londen in slechts drie uur

Nog voor de kerst hebben Rotterdam en Amsterdam een rechtstreekse treinverbinding met Londen. Eurostar brengt passagiers vanuit Rotterdam in 3 uur 15 minuten naar St. Pancras Station en vanuit Amsterdam in 4 uur. ,,We gaan concurreren met de prijsvechters op Schiphol.''

Volledig scherm
© BELGA

Het kan al, met de trein naar Londen, maar alleen met een overstap in Brussel. En dat kost reistijd, bijna een uur meer dan met de nieuwe Eurostar. In Brussel moeten treinreizigers inchecken, door de douane, laptop in het bakje, broekriem af, iPhone, colbert en sleutelbos in een ander bakje en door het detectiepoortje.

Op station Brussel-Midi is de check-in voor de Eurostar- trein naar Londen hetzelfde als op Schiphol. Wie in de trein stapt, verlaat het Schengen-gebied en betreedt het Verenigd Koninkrijk. Het inchecken gaat wel veel vlotter dan op het overdrukke Schiphol. ,,Amsterdam en Rotterdam krijgen dit ook. We proberen voor december die check-ins en wachtlounges gebouwd te hebben'', zegt Marjon Kaper, directeur NS International. NS werkt met Eurostar samen en heeft machinisten en ander personeel opgeleid voor de nieuwe e320-trein. In Rotterdam komen paspoort- en veiligheidscontrole bij spoor 1, in Amsterdam bij spoor 15.

Eurostar presenteerde gisteren de nieuwe hogesnelheidstrein die een maximum van 320 kilometer per uur heeft, ook al mag-ie nergens harder dan 300 km per uur. De trein is qua veiligheidssystemen geschikt om in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk én Nederland te rijden. ,,We willen op prijs en op tijd van de prijsvechters winnen'', zegt Eurostar-directeur Nicolas Petrovic. ,,Er gaan dagelijks 60 vluchten van Londen naar Amsterdam en Rotterdam. Een enorme markt die nog steeds groeit.'' Dagelijks gaan er twee treinen met maximaal 900 passagiers vanuit Amsterdam en Rotterdam door de Kanaaltunnel naar Londen en vice versa.

Wedstrijdje

Quote

Je kunt werken, vergaderen en je hebt nooit turbulen­tie

Nicolas Petrovic, directeur Eurostar

Vier uur met de trein lijkt lang vergeleken met het uurtje vliegen. Kaper heeft een keer een wedstrijdje vliegtuig versus trein gedaan vanuit Utrecht naar hartje Londen. Het vliegtuig dat landde op London City won met drie kwartier verschil in 4,5 uur.

,,Maar dat verschil halen we in. Als je vanuit Utrecht de trein naar Rotterdam neemt, en daarna de Eurostar naar Londen. En het gaat om meer dan tijd. In de trein is het je eigen tijd. Je kunt werken, vergaderen en je hebt nooit turbulentie. Bovendien is de CO2 uitstoot tien keer lager dan met het vliegtuig.'' Eurostar wil zowel zakelijke reizigers als gezinnen die een weekendje Londen willen doen. Inchecken gaat volgens Petrovic 20 minuten duren en eersteklasreizigers zijn binnen 10 minuten door de securitycheck. Prijzen zijn nog niet bekend.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”