De Zeeuwse band Bløf met zanger/gitarist Paskal Jakobsen, bassist Peter Slager, toetsenist/gitarist Bas Kennis en drummer Norman Bonink tijdens het eerste van drie optredens in Paradiso.
Volledig scherm
PREMIUM
De Zeeuwse band Bløf met zanger/gitarist Paskal Jakobsen, bassist Peter Slager, toetsenist/gitarist Bas Kennis en drummer Norman Bonink tijdens het eerste van drie optredens in Paradiso. © ANP / ANP Kippa

Nachtclubs vinden geluidslimiet ‘onzin’, Paradiso bereid tot gesprek met regering

gehoorschadeHet Nederlandse nachtleven en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voelen weinig voor een verlaging van de wettelijke geluidsnorm om de toename van gehoorschade bij jongeren de kop in te drukken. Preventie is belangrijker en gebeurt al volop, stellen zij. Bijvoorbeeld met het aanbieden van oordoppen. Paradiso laat weten bereid te zijn te praten over een eventuele verplichting van een geluidslimiet.

125 reacties

 • R Nobel

  5 maanden geleden
  Eigen keuze? Ik heb nog geen horeca-reclame gezien met "wij beperken het tot 70 dB" oid, net zoals er hier 40 jaar geleden niet 1 kroeg was waar niet in werd gerookt. En even ter verduidelijking: decibellen zijn logaritmisch. 10 dB meer betekent 10 keer zoveel energie. 100 dB is tienduizend keer zoveel als 60 dB
 • Annelies Koster

  5 maanden geleden
  Een normaal gesprek is al 60 decibel, ook maar verbieden dan!
 • Annelies Koster

  5 maanden geleden
  Ik was naar de film vanavond en daar stond het geluid wel wat harder, vanmorgen bladblazers en schoonmaakwagen en dat was nog harder, vanmiddag boren tijdens een verbouwing en je raadt het al, nog harder. Ik denk dat de muziek tijdens optredens wel meevalt. Voor de mensen die denken dat in de hele horeca de muziek te hard staat, die komen dus nooit in de horeca.
 • M. Ronald Markant

  5 maanden geleden
  @ René Steijger, Je zuigt het uit je duim. Vrijwel alle onderzoeken spreken van gehoorschade door ‘luide geluiden’. De meeste gehoorschades (43%) ontstaan door aanhoudelijk fabrieksgeluid > 85dB. Zelfs toen het volume van koptelefoons en oordopjes niet beperkt was, is het -nooit- hoger geweest dan 29%.
 • M. Ronald Markant

  5 maanden geleden
  @Mario Bongers, dan ga je toch fijn feesten in een (veel) te luide omgeving? Maar over 20 jaar niet gaan zeuren als je afgekeurd wordt op je gehoor. Dan heb je ook weinig levensvreugde meer en wordt je heel misschien nog herinnerd aan je ondoordachte reactie.
 1. Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan
  PREMIUM
  aan het werk
  9

  Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan

  Genieten van het leven, kan dat pas als je met pensioen bent? Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze merkt op dat veel mensen aftellen tot hun pensioen, terwijl ze tijdens hun loopbaan van al het leven kunnen genieten. “Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan totdat de overheid besluit dat je kunt stoppen met werken.”