Volledig scherm
De pompinstallatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij waar olie wordt gewonnen. © anp

NAM schrapt twee keer zo veel banen als gedacht

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schrapt dit jaar 400 van de 2200 banen. Dat is twee keer zo veel als eerder aangekondigd. Alle vertrekkers maken gebruik van een vrijwillige vertrekregeling, zo bevestigde een woordvoerder van de NAM vandaag.

Quote

Als een oliebe­drijf hoest, dan worden de bedrijven daaromheen verkouden

Woordvoerder NAM

Over de kosten van de vertrekregeling worden geen mededelingen gedaan. De NAM kampt met de lage aardgasprijs. Daarnaast speelt mee dat het kabinet de maximale gaswinning in Groningen, waar de NAM verreweg het grootste deel van zijn gas oppompt, heeft teruggeschroefd vanwege het aardbevingsgevaar.

Verkouden
Ook bij toeleveranciers en andere bedrijven in Nederland die samenwerken met de NAM zullen meer banen verdwijnen dan het aantal van tweeduizend dat vorig jaar werd gecommuniceerd. Volgens de zegsman is het verband tussen de reorganisatie bij NAM lastig, maar geldt doorgaans dat ,,als een oliebedrijf hoest, dan worden de bedrijven daaromheen verkouden''.

Bij het gaswinningsbedrijf wordt ook nagedacht over hoe de onderneming er over een aantal jaar uit moet zien. ,,Ik zie ons geen zonnepanelen- of windmolenbedrijf worden. Maar dat de NAM over vijftien jaar niet meer voor 99 procent een gasbedrijf is, is een ding dat zeker is'', zei topman Gerald Schotman begin dit jaar.

  1. Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht
    PREMIUM

    Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht

    Albert Heijn is nog altijd de onbetwiste nummer één, maar voelt de hete adem van Jumbo in de nek. Het Brabantse familiebedrijf opent tientallen winkels per jaar en kaapte en passant de deal met Hema voor de neus van AH weg. Moeten ze in Zaandam vrezen voor de sneltreinvaart waarmee Jumbo de supermarktwereld onveilig maakt of is de voorsprong van de marktleider niet meer in te halen? ,,De strijd gaat nog wel even door. Zonder omvang geen macht, kleinere ondernemers gaan eraan ten onder.’’