Volledig scherm
Giethoorn is een populaire bestemming voor toeristen en dagjesmensen. © ANP

‘Nationaal Toerisme Plan nodig om explosie aan toeristen op te vangen’

Om toerisme verantwoord te laten groeien, is een Nationaal Toerisme Plan nodig. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet er een landelijke coördinatie komen om de explosieve groei van het aantal toeristen in ons land beter op te vangen. 

Eerst wat cijfers op een rij: toeristen gaven in 2018 87,5 miljard euro uit in Nederland. Dat was 6,4 procent meer dan in 2017, blijkt uit CBS-onderzoek. De toeristische sector is goed voor 800.000 banen. De werkgelegenheid in deze branche groeit hard. Acht jaar geleden waren er nog iets meer dan 600.000 banen dankzij het toerisme. Ruim 19 miljoen toeristen uit het buitenland bezochten ons land, de verwachting is dat dit aantal doorgroeit naar ruim 40 miljoen in 2030.

Spreiding

Quote

Een treinver­bin­ding over de Afsluit­dijk zou geweldig zijn om toeristen tussen Amsterdam en Friesland te vervoeren

Jennifer Westers, eigenaar WestCord Hotels

De horecabazen die vandaag bijeenkwamen in het Mauritshuis – waar de eerste editie van Meesterwerkevent werd gehouden, een initiatief van KHN – zien deze buitenlandse gasten graag komen. Maar er is ook het besef dat spreiding van de drommen toeristen bittere noodzaak is om te voorkomen dat trekpleisters als Amsterdam en Giethoorn onleefbaar worden. 

,,Gezien de impact en groei van toerisme zou het niet gek zijn als er een aparte minister wordt aangesteld’’, vindt Jennifer Westers, samen met haar man Harry eigenaar van WestCord Hotels (bekend van onder meer hotelboot SS Rotterdam en hotel New York). Volgens Westers moet er keihard worden ingezet op een betere bereikbaarheid van de ‘buitengebieden’.

,,Als we toeristen beter over het land willen spreiden, zullen de regio's buiten de Randstad beter moeten worden ontsloten. We zijn met z'n allen trots op de Afsluitdijk, maar de infrastructuur is hopeloos verouderd. Hoogste tijd om die verbinding te verbeteren. Niet alleen voor autoverkeer, maar wat dacht je van de trein? Een traject over het spoor met een trein die toeristen vervoert tussen Amsterdam en Friesland en daarna via een rondje IJsselmeer terugkeert naar de hoofdstad. Hop on, hop off, dat idee.’’ Haar voorstel werd omarmd door de tientallen aanwezigen.

Hoog op de agenda

Premier Mark Rutte, vandaag ook te gast in het Mauritshuis, is het met Westers eens dat spreiding hoog op de agenda moet komen te staan. ,,Heel Nederland is Amsterdam, zo zien buitenlandse toeristen dat. Dus als we samen kunnen regelen dat ze bijvoorbeeld ook naar Delft, Brabant, Friesland of andere delen van het land gaan, is dat prima.’’ De premier was minder enthousiast over een minister voor Toerisme. ,,Als je dat doet, bestaat de kans dat alles wordt doorgeschoven naar het ministerie en dat er vanuit de sector minder zelf wordt geregeld. We moeten juist samen aan de slag.’’