Volledig scherm
© thinkstock

Nederland grootste tomatenexporteur ter wereld

Nederland is vanaf vrijdag de grootste tomatenexporteur ter wereld. Uit de jongste exportcijfers blijkt dat ons land Mexico, de vorige nummer 1, heeft ingehaald, meldt het AD.

En dat terwijl de Nederlandse Tomaat ooit werd verguisd. De Duitsers noemden het eine Wasserbombe, een waterbom. Om hun imago te redden, gingen de Nederlandse telers op zoek naar een oplossing. 'Ze kwamen met de trostomaat', vertelt Miranda van den Ende, manager van Tomatoworld. 'Deze tomaat werd niet groen geplukt, maar belandde rijp in de winkel.'

In 2012 exporteerde Nederland voor meer dan 1,8 miljard dollar aan tomaten naar het buitenland. Dat was ruim honderd miljoen meer dan nummer 2 Mexico. 'Uit de cijfers blijkt wel dat de tomatensector heel goed bezig is', vindt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.