Volledig scherm
Eurocommissaris Cecilia Malmström, belast met de portefeuille Handel. © afp

'Nederland krijgt laatste woord over omstreden TTIP'

De Nederlandse Tweede Kamer krijgt het laatste woord over TTIP, het omstreden vrijhandelsverdrag waar de Europese Unie en de Verenigde Staten al jaren over het onderhandelen zijn. Dat zegt  Eurocommissaris en TTIP- toponderhandelaar Cecilia Malmström vandaag in een exclusief interview met het AD.

Quote

We zijn echt niet van plan om 500 miljoen Europeanen te vergifti­gen

EU-commissaris Malmström

,,Geen enkele Nederlander krijgt een (Amerikaanse) chloorkip op zijn bord zonder dat politiek Den Haag dat wil,'' aldus Malmström. Anders dan tot nu toe bekend wil zij de Tweede Kamer het laatste woord geven over haar omstreden handelsverdrag met Amerika. ,,We zijn echt niet van plan om 500 miljoen Europeanen te vergiftigen."

Naarmate de onderhandelingen vorderen, des te groter wordt de weerstand. Tegenstanders verkondigen luidkeels alle gevaren en risico's die Nederland straks door het handelsverdrag in huis haalt. Cabaretier Arjen Lubach wist TTIP vorige maand zelfs trending topic op Twitter te krijgen toen hij er aandacht aan besteedde in zijn veel bekeken zondagavondshow bij de VPRO.

Eerlijk zijn
Malmström ligt er niet wakker van, ook omdat zij elke lidstaat de kans wil geven om kanttekeningen te plaatsen. ,,Ik heb geen probleem met grappen, maar het is wél belangrijk om eerlijk te zijn. We zijn net uit de crisis, miljoenen Europeanen hebben geen baan. We kunnen TTIP niet missen, zeker de kleine bedrijven niet. Neem jullie kaasmakers: die kunnen door de vele invoerheffingen moeilijk de Amerikaanse markt op."

De Nederlandse Tweede Kamer stelt zich op het standpunt dat er niets af mag van onze sociale, milieu- en voedselveiligheidsnormen. Eurocommissaris Malmström zegt het hier helemaal mee eens te zijn. ,,Dat spoort volledig met het mandaat dat de lidstaten mij hebben gegeven: geen lagere normen, niet raken aan ons Europese sociale model. We zoeken slechts naar gedeelde standaarden op terreinen waar die toch al heel veel op elkaar lijken."

Chloorkip
Miljoenen Europeanen denken, mede door de alarmerende berichten over de met chloor ontsmette Amerikaanse slachtkuikens, dat TTIP vol risico's zit. Ten onrechte, zegt Malmström. ,,De chloorkip is helaas een symbool geworden. Consumenten hoeven echt niet bang te zijn. Er ligt nu ook al veel Amerikaans voedsel in de schappen zonder dat iemand er ziek van wordt."

De 46-jarige Zweedse eurocommissaris Handel garandeert dat de chloorkip of andere volgens onze normen onveilige zaken als voedsel, producten en chemicaliën Europa en Nederland niet in komen. ,,Zaken die vandaag niet zijn toegestaan, zijn dat straks ook niet."

Miljardenclaims
Ook zegt Malmström dat we niet bang hoeven zijn dat grote Amerikaanse bedrijven straks buiten de rechter om Nederland en andere landen miljardenclaims kunnen indienen omdat onze regels hen niet bevallen. Deze gewraakte ISDS-clausule pakt bij lange niet zo negatief uit als tegenstanders claimen.

Ze roept het kabinet en minister Ploumen (buitenlandse handel) op er alles aan te doen om misstanden bij het grote publiek te ontzenuwen. ,,Ik hoef jullie toch niet uit te leggen hoe belangrijk TTIP is? Ik kom uit Zweden, net als Nederland een klein land dat het moet hebben van buitenlandse handel. Zonder die handel zijn we nergens."