Nederland met stip op 1 in lijst belastingontwijking
Nederland is de allerbelangrijkste doorvoerhaven voor geld dat richting belastingparadijzen gaat. Ongeveer 23 procent van de geldstroom richting landen als Luxemburg, Hong Kong en Bermuda passeert ons land. Nederland speelt daarmee een cruciale rol in het internationale systeem van belastingontwijking.
Dat stellen economen van de Universiteit van Amsterdam, die hun onderzoek vandaag publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Volgens hen wordt de rol van ons land in internationale belastingontwijking voor het eerst zo nauwkeurig onderbouwd.
,,Er waren natuurlijk wel indicaties dat Nederland een belangrijke rol speelde, maar dat was gebaseerd op de omvang van de trustsector of verhalen van experts", zegt Eelke Heemskerk, een van de onderzoekers. ,,Cijfers zoals wij ze nu hebben, waren er nog niet." De onderzoekers keken naar de eigendomsstructuren van bijna 100 miljoen bedrijven.
Uit die analyse blijkt dat vijf landen verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van de kapitaaldoorvoer. Na Nederland volgt Groot-Brittannië met 14 procent. Daarna komen Ierland, Singapore en Zwitserland.
Cijfers zoals wij ze nu hebben, waren er nog niet
Nederland is de belangrijkste schakel voor Europese bedrijven die hun geld in Luxemburg, Curaçao en de Bermuda's weg willen zetten. Dat gebeurt vooral via zogeheten holdings, ondernemingen die aandelen in andere bedrijven hebben maar verder geen activiteiten ontplooien.
Hoeveel geld Nederland precies doorpompt, kunnen de onderzoekers niet zeggen. Heemskerk: ,,De methode geeft globaal zeer goede inzichten, maar is niet heel precies. Daarom praten we bewust over percentages, en niet over bedragen."
Naast doorvoerhavens zijn er natuurlijk ook de traditionele belastingparadijzen: de landen waar het geld uiteindelijk terecht komt. Naast de usual suspects - de Kaaimaneilanden, Jersey, de Britse Maagdeneilanden - staat ook EU-lid Luxemburg in de top 5, helemaal bovenaan zelfs. Opvallend: in de lijst met belastingparadijzen die de EU momenteel opstelt komt het hertogdom niet voor, en Nederland evenmin.
Aanpakken
De onderzoekers denken dat het onderscheid tussen doorvoerhavens en traditionele belastingparadijzen van cruciale waarde is voor beleidsmakers. ,,Het is wellicht effectiever om doorvoerhavens aan te pakken", schrijven ze in Nature. ,,Nieuwe belastingparadijzen met lage tarieven duiken constant op. De ideale omstandigheden voor fiscale doorvoerhavens - talloze belastingverdragen, een sterke rechtstaat, een goede reputatie - zijn maar in een paar landen aanwezig."
Waaronder Nederland dus. Ons lang kreeg al veel vaker kritiek op zijn belastingpraktijken. Onder meer de geheime afspraken met multinationals zijn voor critici een steen des aanstoots. Het ministerie van Financiën liet gisteren weten niet op de nieuwe cijfers te willen reageren. Eerder zei staatssecretaris Wiebes herhaaldelijk dat Nederland 'geen belastingparadijs' is, en dat ons land 'hele nette rulings' met buitenlandse bedrijven heeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM58
Het leek allemaal net de goede kant op te gaan, maar komen we nu toch in een recessie?
De hoge inflatie vraagt om een renteverhoging. Maar de hogere rente dreigt de economie in een recessie te duwen. Dat zorgt voor een dilemma voor de centrale banken. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Prijsvechter Die Grenze breidt uit naar de Randstad: ‘Drie pakken voor één euro. Niet duur, hè?
Bert Hesselink (58) doet de hele dag bijna niets anders dan restpartijen opkopen. Van overgebleven kersttoastjes en paashazen tot trays frisdrank, parfum en dozen shampoo. Het is de basis van zijn Twentse succesformule Die Grenze, die steeds verder uitbreidt en donderdag in Vlaardingen het eerste Randstedelijke filiaal opende. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
Krapte arbeidsmarkt is grootste barrière voor ondernemend Nederland
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering. Ook worden ze geplaagd door tekorten aan materialen en productiemiddelen en door ruimtegebrek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilde samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW de stemming van het niet-financiële bedrijfsleven. Een derde van de ondernemers zegt met personeelstekorten te kampen. Uit de meting kwam niettemin naar voren dat het ondernemersvertrouwen toeneemt. -
PREMIUM
Moeten vrouwen energietransitie leiden? ‘Vertrouwde mannelijke aanpak werkt niet meer’
Zijn vrouwen geschikter om de energietransitie te leiden dan mannen? Gewaagde vraag, maar Dorine Bosman, jarenlang in dienst van Shell en nu directeur in de Amsterdamse haven, wil hem wel beantwoorden. -
Kamer: Arbeidsmigrant blijft welkom, wel verzet tegen komst Marokkanen en Tunesiërs
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat arbeidsmigranten welkom moeten blijven in Nederland, mits hun woon- en werkomstandigheden verbeteren. Het Europese plan om ook nieuwe groepen migranten uit Marokko, Tunesië en Egypte hier te laten werken, stuit echter op grote weerstand.