Volledig scherm
© Shutterstock

‘Nederland raakt controle over economie kwijt door Uber en Airbnb’

Nederland dreigt de controle over de eigen economie kwijt te raken door platforms als Uber en Airbnb. Daarvoor waarschuwt een groep bedrijven, die zich hebben verenigd in het zogeheten Dutch Transformation Forum. Daarin zitten grote ondernemingen als ING, KPMG, Nationale Nederlanden en IBM.

Wie een autoritje zoekt, kijkt op Uber. Wie een kamer wil vinden om te overnachten, zoekt via Airbnb. Wie honger heeft, kijkt op Deliveroo. En wie spullen wil kopen of verkopen, kan naar Amazon. Zulke platforms zijn de kern van de nieuwe economie, maar die is vrijwel helemaal in buitenlandse handen. De Verenigde Staten en China domineren. 

De platforms bepalen hun eigen regels, en daardoor dreigt Nederland de controle over de eigen economie kwijt te raken, waarschuwt een groep bedrijven, die zich hebben verenigd in het Dutch Transformation Forum. Grote ondernemingen als ING, KPMG, Nationale Nederlanden en IBM maken deel uit van het forum.

Data goud waard

De platforms hebben zelf geen fysieke producten. Ze bezitten geen taxi's, bereiden geen maaltijden en runnen geen hotels, maar brengen mensen die dit wel doen in contact met mensen die ernaar op zoek zijn. Ze zijn tussenpersonen en bezitten veel informatie over consumenten. Zulke data zijn goud waard.

Van alle bedrijven die meer dan 1 miljard dollar waard zijn, is bijna de helft gevestigd in de Verenigde Staten. Nog eens 35 procent komt uit Azië, en dan met name uit China. Slechts 12 procent van zulke bedrijven is in de Europese Unie gevestigd. 

Gekeken naar de waarde hebben de Verenigde Staten zelfs meer dan 70 procent van de markt in handen. China volgt met 25 procent. De gehele Europese Unie is goed voor niet meer dan 2 procent van de wereldwijde waarde. ,,Europa heeft dus niet alleen aanzienlijk minder platformen, ook de waarde ervan is zeer beperkt’’, concludeert het forum.

Positie Nederland

Nederland heeft moeite om met zulke reuzen te concurreren, zegt het forum. ,,Prominente Nederlandse ondernemingen worden al verkocht of overgenomen voordat zij tot volledige wasdom zijn gekomen’’, verklaart Rob Fijneman van KPMG. Daarom wil het forum dat het gemakkelijker wordt om een eigen bedrijf te beginnen. Ook zou er meer financiering moeten komen, zodat de beginnende bedrijven kunnen doorgroeien. 

Verder wil het forum dat er meer regels en beter toezicht voor zulke platforms komen. De regels kunnen niet alleen consumenten beschermen, maar ook de mensen die voor de bedrijven werken.

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.