Volledig scherm
© ANP

Nederland telt ruim 6500 ‘onverkoopbare’ huizen

Ruim 6500 woningen hebben al langer dan drie jaar een ‘te koop’-bord voor de deur. Dat gaat om één op de tien woningen die nu te koop staat. Dat meldt makelaarsorganisatie Dynamis. 

Voor het uitbreken in de crisis in 2008 kwam het nauwelijks voor dat huizen zo lang niet werden verkocht. Opvallend is dat nu zelfs in een hele krappe woningmarkt en in populaire steden er woningen te vinden zijn die langer dan gemiddeld te koop staan. Volgens Dynamis staan die woningen vaak op ongunstige locaties of zijn ze bijvoorbeeld aan de kleine kant. 

De makelaarsorganisatie gaat ervan uit dat dat op termijn dit zogeheten structurele woningaanbod op populaire locaties verdwijnt. Minder positief is de voorspelling voor de minder populaire gebieden: daar zal weinig tot niets veranderen. Die regio’s kennen door de trek naar de stad al een te ruim woningaanbod. Dat speelt bijvoorbeeld in Groningen en Zeeland. In die provincies is het percentage woningen dat al minimaal drie jaar te koop staat de afgelopen jaren nagenoeg gelijk gebleven. 

In 2015 stond nog één op de vijf aangeboden woningen langer dan drie jaar te koop. In het derde kwartaal stonden in heel Nederland 44.306 woningen te koop. De gemiddelde verkooptijd is nu 40 dagen.