De showroom van een fietsspecialist, met onder andere fietsen van het merk Koga-Miyata.
Volledig scherm
De showroom van een fietsspecialist, met onder andere fietsen van het merk Koga-Miyata. © ANP

Nederland telt steeds meer fietsenwinkels: e-bike neemt vlucht

Nederland krijgt steeds meer fysieke fietsenwinkels. Dat komt naar voren uit cijfers van de Kamer van Koophandel. De verkoop van met name e-bikes neemt een hoge vlucht en veel ondernemers lijken daar een graantje van te willen meepikken.

Begin dit jaar telde Nederland 2990 fietsenzaken, naast nog eens 568 fysieke vestigingen van groothandelaren in tweewielers. Dat is een toename van respectievelijk 11,4 en 12,6 procent ten opzichte van 2014. De verkoop van fietsen leverde volgens brancheverenigingen BOVAG en RAI Vereniging vorig jaar een kwart meer omzet op dan in 2017, waarbij de e-bike de grote groeimotor van de branche was.

Waar elektrische fietsen voorheen vooral als vervoersmiddel voor ouderen werden gezien, vinden ze nu in alle lagen van de bevolking gretig aftrek. Dat is ook goed nieuws voor kleinere fietsenwinkels in de buurt, verklaart een woordvoerder van branchevereniging BOVAG. 

,,Je ziet dat mensen terugkomen van internetkoop. De e-bike is een best complex en duur product, dat je wil passen en meten en om de hoek wil laten repareren", aldus de zegsman. ,,Dan blijkt een fysieke winkel goed te passen bij de e-bike. Je ziet daarom ook dat onlineverkopers vaker fysieke vestigingen openen."

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”