Nederland zorgt wereldwijd voor 40 miljard euro aan natuurschade
Nederland veroorzaakt voor 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit door water- en luchtvervuiling, landgebruik en klimaatverandering. Meer dan de helft van de schade wordt in het buitenland aangericht.
Dat blijkt uit een studie van ABN Amro naar de kosten van het verdwijnen van biodiversiteit. Een gezonder en diverse natuur levert de samenleving zogenoemde ecosysteemdiensten. Dat gaat onder andere over voedsel, medicinale ingrediënten en koolstofopslag. Maar ook om het filteren van lucht en water en recreatieve diensten.
Minder biodiversiteit kan ook leiden tot het verdwijnen van insecten die nodig zijn om planten te bestuiven, wat tot een verdere afname van biodiversiteit leidt. Aan die diensten is een waarde te hangen. Zo kan de schade berekend worden van het verlies aan biodiversiteit. De 40 miljard euro schade komt neer op 2300 euro per inwoner.
Kap regenwoud
Het grootste deel van de kosten wordt in het buitenland gemaakt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de kap van regenwoud om veevoer te telen voor Nederlands vee, of de aanleg van palmolieplantages. Maar ook watervervuiling door de productie van rundvlees in Argentinië. Dat zorgt ervoor dat de Nederlandse landbouw en voedingsmiddelenindustrie verantwoordelijk is voor bijna een kwart van alle schade.
Zij zijn niet de enige grote vervuilers. Ook de industrie doet een flinke duit in het zakje. Maar ook sectoren als de zakelijke dienstverlening en IT zorgen voor afnemende biodiversiteit. Dat komt dan bijvoorbeeld omdat ze veel energie verbruiken en er zeldzame metalen gebruikt worden in de apparatuur. Het delven van die zeldzame metalen zorgt eerder in de keten voor afname van de biodiversiteit.
Consumenten
Het zijn niet alleen de producenten die bijdragen aan verminderde biodiversiteit. Consumenten die het duurdere, duurzaam geproduceerde voedsel laten liggen dragen ook bij aan de verminderde biodiversiteit.
De bank ziet verschillende mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Zo moeten de werkelijke kosten verrekend worden in de producten. Nu gebeurt dat niet, een van de redenen dat milieuvervuilende producten goedkoper zijn dan duurzame. Door de milieukosten wel mee te nemen in de producten betaalt de afnemer voor die schade.
Actie
Maar het begint allemaal bij kennis. Duidelijk moet zijn wat de impact op biodiversiteit is van bijvoorbeeld soja uit Brazilië of kunstmest uit Belarus. Dan kunnen met de producent afspraken gemaakt worden om de negatieve invloed te verkleinen. Zeker als daar financieel voordeel tegenover staat, zal die bereidheid groter zijn.
Daarnaast adviseert de bank om met kleine, concrete stappen te beginnen. Die leveren direct voordeel op en dat motiveert. Maar zeker zo belangrijk is dat overheden bedrijven gaan dwingen om direct actie te gaan ondernemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Weer klap bij Philips: alleen al in Nederland mogelijk meer dan duizend banen op de tocht
Philips kondigt maandag opnieuw een ingrijpende reorganisatie aan. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen, melden bronnen rond het concern. Philips koerst af op een verlies van ruim 1,5 miljard euro over het afgelopen jaar. -
PREMIUMAchtergrond
Hoe de koers van Tata Steel groener werd na druk van personeel
Dat werknemers hun bedrijf een groenere toekomst kunnen bezorgen, bleek de afgelopen jaren in de IJmond. Juist Tata Steel, het vervuilendste bedrijf van Nederland, stelde zijn duurzaamheidsplannen fors bij na druk van het personeel. Or-voorzitter Cinta Groos: ‘Je kunt als werknemer veel meer dan je denkt.’ -
‘Deal VS en Nederland over exportverbod; nieuwe chipmachines van ASML mogen niet naar China’
De Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt met Nederland en Japan over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken dat bepaalde machines, van onder meer ASML, niet meer aan China mogen worden verkocht. Dat meldt persbureau Bloomberg. -
Oproep
Stellen gezocht voor een rubriek in weekendmagazine Mezza
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Marie-José wonen apart maar delen kosten: ‘Houden niet ieder dubbeltje bij’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marie-José heeft alleen zin om te koken als Ron bij haar is. ‘En anders zit er een Van der Valk vlakbij.’ -
-
-
10
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.