Nederlander vindt alle huur boven de 700 euro (te) duur
Kabinet en gemeenten zijn het er over eens: er moeten veel meer betaalbare huurwoningen in het middensegment bij. Maar gewone Nederlanders zitten daar helemaal niet op te wachten, blijkt uit nieuw onderzoek.
Middeldure huurwoningen zijn gewoon een slecht product
Onder meer online huurplatform Pararius trok vorige maand in het AD aan de bel: er is een groot tekort aan huurwoningen in het middensegment met een huur tussen de 700 en 1.000 euro per maand. Weliswaar zijn er afgelopen jaren ruim 170.000 huurwoningen bijgekomen, dat aantal is veel te weinig. Komende vijf jaar zijn er nog 75.000 tot 100.000 middelbare huurwoningen nodig, becijferde Stec Group onlangs.
Maar Nederlanders zitten daar helemaal niet op te wachten. Liefst tweederde noemt middeldure huur (tussen de 710 en 1.000 euro per maand) dure huur, blijkt uit het nieuwe Themaonderzoek Bouwen en Wonen 2018.
Voor het onderzoek dat is uitgevoerd door de TU Delft, USP en vaksite Stadszaken.nl zijn 1.000 Nederlanders en ruim 300 woonprofessionals geraadpleegd.
Het beeld leeft bij alle Nederlanders, maar het meest bij 55-plussers. Liefst driekwart van hen noemt middelbare huur duur.
Hypotheekrente
De reden dat consumenten middelbare huur niet aantrekkelijk vinden ligt in de hypotheekrente, zegt Jan Jager, hoofdredacteur van woonvaksite Stadszaken.nl. ,,Middeldure huurwoningen zijn gewoon een slecht product. En dat komt doordat Nederland geen eigendomsneutraal woonbeleid heeft."
In simpele taal: door middel van de hypotheekrenteaftrek subsidieert de overheid de aankoop van een woning. ,,Door die renteaftrek wordt kopen aantrekkelijker dan huren. Je betaalt minder en je bouwt ook nog eens kapitaal op. Door de lage rente geldt dat nu nog eens extra"
Verder lezen na de foto
Belemmering
De in het onderzoek ondervraagde woningcorporaties en ontwikkelaars zien de hypotheekrenteaftrek ook als belemmering. De helft van beide groepen stelt dat die de particuliere huurmarkt in de weg staat.
Ontwikkelaars van huurwoningen moeten immers concurreren met ontwikkelaars van koopwoningen, waar kopers dankzij de hypotheekrente aftrek fiscaal gesubsidieerd worden. Gemeente-ambtenaren zijn daar overigens minder van overtuigd. Een derde is het met de stelling eens.
Volgens Jager is de nood op de woningmarkt pas echt op te lossen door de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. ,,Nu is een prima moment. De prijzen schieten de lucht in en de rente is laag."
Slechts 58 procent van de mensen noemt duurzame woningen van belang
Energieneutrale woningen
Uit het onderzoek komen nog enkele interessante uitkomsten.
Zo blijken Nederlanders veel minder aan energieneutrale woningen te hechten dan gemeenten en ontwikkelaars. Slechts 58 procent van de woonconsumenten noemt duurzame woningen van belang tegen 92 procent van overheid en ontwikkelaars. Zes op de tien mensen hechten vooral waarde aan lage woonlasten.
Verder hebben gemeenten bij het bouwen erg de wens om leefstijlen en culturen te mengen. Ruim 60 procent van de geraadpleegde ambtenaren zegt dit zeer belangrijk te vinden. Nederlanders vinden dat nauwelijks van belang, slechts 31 procent hecht daaraan. ,,Mensen zoeken gelijkgestemden, zowel qua leefstijl als culturele achtergrond" zegt woonexpert Jager van Stadszaken.nl.
Verder lezen na foto
Banlieu
Homogene buurten zijn veiliger en kennen meer cohesie
Hij begrijpt zelf niet zo goed waarom gemeenten zo aan het mixen hechten. Wellicht uit angst voor gesegregeerde banlieu-achtige wijken. ,,Onderzoek toont echter aan dat homogene buurten veiliger zijn en meer cohesie kennen." Het mengen is bovendien moeilijk af te dwingen. ,,Uiteindelijk zoeken groepen elkaar namelijk op."
Dan is er nog de discussie van bouwen in of buiten de stad. Ontwikkelaars en Nederlanders willen meer in het groen wonen. 65 procent van de mensen en 54 procent van de projectontwikkelaars is het eens met de stelling ,,Iedereen heeft het recht om buiten de stad in het groen te wonen".
Zo pleitte hypotheekverstrekker Aegon in maart om desnoods in het Groene Hart te bouwen. Gemeenten gruwen van dat idee. Slechts 30 procent van de gemeenten vindt dat meer in het groen gebouwd moeten worden.
Bevolkingsprognoses
Jager denkt dat voorlopig in de stad nog voldoende ruimte is. Tegelijk moeten er komende decennia 1 miljoen woningen bijkomen, schat het CBS. ,,Het kan zijn dat we dan toch meer in het groen moeten bouwen." Tegelijk is het de vraag of die prognose van de 1 miljoen huizen wel stand houdt. Die is gebaseerd op nieuwe bevolkingsprognoses. ,,Laten we eerst binnen gemeenten bouwen en over vijf jaar kijken of we die strategie moeten aanpassen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Cryptomarkt wordt getroffen door een orkaan die beleggers met miljardenverliezen opzadelt
Het stormt op de markten voor aandelen en obligaties. Maar de cryptomarkt wordt geteisterd door een orkaan die beleggers met miljardenverliezen opzadelt. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
Dit is de ‘fiets van de toekomst’: banden die nooit lek raken en verwarmde handvatten
Slimme verlichting, verwarmde handvatten, een vingerafdruksensor. Dankzij de doorbraak van de e-bike wordt de oer-Hollandse tweewieler steeds meer een hightech vervoermiddel. Fietsmerk Cortina ontwikkelde een ‘fiets van de toekomst'. -
Rekenkamer: Onzeker of miljard euro voor woningbouw tot meer huizen leidt
Het is onzeker of het extra geld dat het vorige kabinet beschikbaar stelde voor het versnellen van woningbouwplannen ook daadwerkelijk tot meer nieuwbouw heeft geleid. Volgens de Algemene Rekenkamer waren veel projecten ook zonder de 1 miljard euro ‘woningbouwimpuls’ van start gegaan. -
Zzp’en met maar één opdrachtgever wordt een stuk moeilijker, flitsbezorgers op de korrel
Zelfstandigen die voor slechts één opdrachtgever werken, worden straks vaker als schijnzelfstandige betiteld. Dat kan ertoe leiden dat werkgevers zo’n medewerker echt in dienst moeten nemen en dus duurder uit zijn. Vooral flitsbezorgdiensten die met zzp-constructies werken kunnen hun borst natmaken.
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMmet video
Toekomst Floriade in gevaar na fiasco Almere: ‘Mensen gaan geen 35 euro betalen voor paar simpele paviljoens’
Het voortbestaan van de Floriade is in serieus gevaar nu de editie in Almere op een steeds groter fiasco uitloopt. Bezoekers blijven weg en de verliezen stapelen zich op. Heeft de ooit prestigieuze wereldtuinbouwtentoonstelling nog toekomst?