Volledig scherm
© ANP

Nederlander wisselt vaak van energiebedrijf

Nederlanders stappen, vergeleken met andere Europese landen, vaak over naar een ander energiebedrijf. Alleen Portugezen, Belgen en Noren kiezen nog frequenter een andere stroomleverancier en alleen Ieren nemen vaker een ander gasbedrijf

Quote

Ondanks de vele overstap­pers zijn we nog niet tevreden hoe de energie­markt werkt

Anita Vegter, directielid ACM

Dat blijkt uit de halfjaarlijkse trendrapportage over de energiemarkt die toezichthouder ACM vandaag publiceert.

Bijna één op de negen Nederlanders (13,3 procent) stapte vorig jaar over en dat is ruim boven het EU-gemiddelde van 6 procent. We behoren daarmee tot de koplopers in Europa, constateert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in zijn nieuwe trendrapportage.

Het overstappen verloopt bovendien vrijwel vlekkeloos. 96 procent is er tevreden over en ondervindt geen problemen met zijn oude of nieuwe leverancier. Dat is alweer 2 procent meer dan in 2013.

Eerder maakte de ACM al bekend dat ruim de helft van alle Nederlanders sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 minstens eenmaal is overgestapt. Een kwart deed dat tweemaal en één op de acht zelfs drie keer.

Volgens toezichthouder ACM is de rek er zeker niet uit. ,,We zijn nog niet tevreden over hoe de markt nu werkt," zegt ACM-bestuurder Anita Vegter. Energieaanbiedingen zijn vaak onduidelijk en moeilijk met elkaar te vergelijken. ,,Zo spreekt de ene leverancier in zijn aanbieding van vastrecht of abonnementskosten, terwijl hij vaste leveringskosten bedoeld. Dat werpt een drempel op die een goed geïnformeerde keuze bemoeilijkt."

Postcode
Energieaanbiedingen moeten bovendien meer op maat gesneden worden. ,,Mensen moeten hun postcode kunnen invullen, de grootte van hun huishouden of hun gemiddelde verbruik. Op die manier valt elk bod te vergelijken."

De ACM heeft eind vorig jaar de bestaande regels nog eens toegelicht aan aanbieders en hen gewezen op het belang van de juiste vorm van energieaanbiedingen. ,,Als consumenten beter kunnen kiezen, stappen ze vaker over of sluiten een beter contract bij hun huidige leverancier. Dat houdt energiebedrijven scherp."

De toezichthouder beklemtoont dat overstappen lóónt, maar geen doel op zichzelf is. Uit de trendrapportage blijkt dat het te besparen bedrag kan oplopen tot 420 euro per jaar.

Zowel stroom als gas werd vorig jaar goedkoper. De energierekening van een gemiddeld vierpersoons huishouden daalde van 1727 euro in 2013 naar 1688 euro afgelopen jaar.

Marktaandeel
De energiemarkt blijft er een met weinig spelers. De drie grote energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco hebben bijna 80 procent van de markt. ,,Hun marktaandeel daalt echter al jaren, bovendien komen er nog steeds aanbieders bij," ziet Vegter. In totaal zijn er 45 aanbieders op de Nederlandse markt actief.

Volledig scherm
© ANP XTRA