Nederlander zette thermostaat lager deze winter en doucht korter
Geschrokken door de hoge energieprijzen zijn veel Nederlanders afgelopen maanden zuiniger met gas en licht omgegaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van online vergelijker Gaslicht.com onder huizenbezitters.
Het kabinet lanceerde vorige week de campagne ‘zet de knop om’ met als doel de thermostaat lager te zetten en zo gas te besparen. In Rijksgebouwen wordt 19 graden de norm. De overheid loopt echter achter de feiten aan, veel Nederlanders doen dit al lang, zo blijkt uit onderzoek onder 1000 woningbezitters: ruim de helft (54 procent) heeft de verwarming afgelopen winter vanwege de gestegen energieprijzen lager gezet.
Vier op de tien huizenbezitters zeggen korter onder de douche te staan en drie op de tien heeft energiezuinige Ledverlichting aangeschaft. Daarnaast investeren veel mensen in energiebesparende installaties: een kleine derde van de huizenbezitters doet dat momenteel.
Zonnepanelen
De uitkomsten blijken uit onderzoek van online vergelijker Gaslicht.com door Panel Inzicht. Het leggen van zonnepanelen op het dak is met 39 procent de populairste vorm van verduurzaming. 31 procent van de woningbezitters die energiebesparende maatregelen treffen, isoleren hun woning.
Een kwart liet de ramen vervangen door glas met de hoogste isolatiewaarden (HR++ of nog beter). De aanschaf van een zuinigere cv-ketel (21 procent) of hybride of volledige warmtepomp (14 procent) volgt daarna.
Directeur-oprichter Ben Woldring van Gaslicht.com ziet ook op zijn eigen site dat veel consumenten zoeken naar manieren om te besparen en te verduurzamen. ,,Zo zien we dat enorm veel mensen naar zonnepanelen zoeken.”
Tekst gaat verder na het beeld
Oorlog Oekraïne
De energieprijzen zijn vanaf vorig jaar zomer de hoogte in geschoten. Eerst de gasprijs, later ook elektriciteitsprijs en daarmee onder meer benzine. Gevolg is dat huishoudens op jaarbasis soms duizenden euro's meer kwijt zijn aan gas en licht. Afgelopen januari lag de energierekening 86 procent hoger dan een jaar eerder, becijferde het CBS. En dat was nog voor de oorlog in Oekraïne.
Tegelijk zuchten lang niet alle Nederlanders nog onder de tarieven. Veel huishoudens hebben hun prijzen langjarig vastgezet. Bijna zes op de tien huishoudens (59 procent) zegt nog geen last te hebben van de torenhoge prijzen, vier op de tien wél.
Switchen
Bijzonder optimistisch zijn Nederlanders niet dat energie snel weer veel goedkoper is. Een vijfde verwacht dat de energieprijs zich niet herstelt en gas en licht onbetaalbaar blijft. Ruim een derde (36 procent) gaat wel uit van een daling, maar verwacht wel dat gas en licht altijd duurder blijven.
Een op de vijf woningbezitters denkt de energierekening dit jaar niet te kunnen betalen. 36 procent kan dat wel, maar moet besparen op de vaste lasten. De helft van alle huishoudens wil switchen naar een andere energieleverancier, mits er een aantrekkelijk aanbod is.
Betalingsproblemen
Energiebedrijven waarschuwen voor een toename in het aantal mensen dat de energierekening niet kan betalen. Essent signaleert dat de bedragen van energierekeningen hoger worden en denkt dat er betalingsproblemen zullen gaan ontstaan. ,,De kans is aanwezig, want steeds meer vaste contracten lopen af.’’
Eneco en Vattenfall verwachten ook dat er meer mensen betalingsproblemen zullen krijgen, onder meer door de gestegen tarieven per 1 januari. ,,Het gros betaalt via automatische incasso. We merken dat steeds meer incasso’s terugkomen. Maar hier kunnen wel weken overheen gaan, dus of er dan meteen sprake is van betalingsproblemen is de vraag’’, nuanceert de Eneco-woordvoerster.
De Europese gasprijzen zijn naar nieuwe records gestegen en ook de olieprijs blijft stijgen: redacteur David Bremmer staat in de studio om erover te praten:
Hoe ga jij om met de hoge energieprijzen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
70
Sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot doen pompprijzen kelderen
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig. -
Doorstart voor failliet modemerk Scotch & Soda na overname door Amerikaans Bluestar Alliance
Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit zoals sportmerk Hurley. -
PREMIUM
Slagveld dreigt door hoge energiekosten: ‘We stoken alleen in de woonkamer, op 16,5 graden’
De energiecrisis raakt alle lagen van de samenleving hard. Huishoudens met een kleine beurs voelen het misschien wel het meest. Volgens de Woonbond leven momenteel een half miljoen Nederlanders in energie-armoede. Hoe gaan zij om met de stijgende kosten? En is het huishoudboekje nog wel rond te breien?
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
Steun zzp’ers voor verplichte verzekering daalt
Het aantal zzp'ers dat voorstander is van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), neemt af. Dat concludeert de Knab-bank op basis van eigen onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers. -
Review
Deze gadget laat zien hoeveel stroom en gas je op dit moment verbruikt
Met de stijgende prijzen kijken we steeds meer naar ons dagelijkse energieverbruik. Vaak kan dat via een app van je provider, maar met een speciaal apparaatje kun je het verstoken van stroom en gas ook tot in de kleinste details bekijken met een eigen app.
62 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerW Neervoort
Maria Yvonne Franssen
Claudia Cmh Witlox
F.W.J. Hoogsteder
Sina Hogeboom