Een thermostaat wordt lager gedraaid.
Volledig scherm
Een thermostaat wordt lager gedraaid. © Jeffrey Groeneweg

Nederlander zette thermostaat lager deze winter en doucht korter

Geschrokken door de hoge energieprijzen zijn veel Nederlanders afgelopen maanden zuiniger met gas en licht omgegaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van online vergelijker Gaslicht.com onder huizenbezitters.

62 reacties

 • W Neervoort

  11 maanden geleden
  Tegenwoordig klus ik er een beetje zwart bij wat ik vroeger niet deed. Dus de rekeningen kunnen weer betaald worden door geen belasting af te dragen. W.Neervoort
 • Maria Yvonne Franssen

  11 maanden geleden
  Het is misschien een schrale troost, maar wij kunnen bést zonder een volledig verwarmd huis. Als schoolkind in de 60ths herinner ik mij nog de ijsbloemen op de ruiten in de onverwarmde slaapkamers. Alléén in de woonkamer stond een kolen- en later een gashaard. In 1970 verhuisden wij terug naar het Zuiden en betrokken wij een nieuwbouw huis met CV: tóen 3x zo duur als het huis dat wij achterlieten! Wij gaan dus écht niet dood met de thermostaat op 19°C of lager!
 • Claudia Cmh Witlox

  11 maanden geleden
  Wij hebben de verwarming in de koude periode overdag op 18 staan en snachts op 16 laatste op advies van Essent ,want dat zou zuiniger zijn....wij luchten elke dag goed door,hoe koud het ook kan zijn in de winter,want je merkt dat verse lucht veel sneller opwarmt....en sinds half februari hebben wij zonnepanelen,wij halen helaas niet ons hele verbruik eruit ,maar ipv ruim 400€ te moeten gaan betalen ,betalen we straks tussen de 200 á 230€ per maand ( was 150 )in mei einde van ons vaste contract.
 • F.W.J. Hoogsteder

  11 maanden geleden
  Natuurlijk moeten we bezuinigen, maar moet dat nu echt weer over de rug van de oudere en lagere en minst betaalde mensen? Dit is de beerput van 10 jaar Mark Rutte die de lijnen uitzet, en het door andere uit laat voeren zodat hij buitenschot blijft!
 • Sina Hogeboom

  11 maanden geleden
  Isolatie moet niet te sterk zijn anders kan je beter in een tent gaan wonen spring je in de sloot om je te wassen.Alle kleine beetjes helpen!!