Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Nederlanders bestellen voor 440 miljoen aan eten, het liefst pizza

updateHet thuis laten bezorgen van maaltijden wordt steeds normaler. Consumenten bestelden in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 38 miljoen gerechten. Voor die kant-en-klare hap telden we gemiddeld 11,40 euro neer. De ultieme favoriete bestelling blijft pizza.

Het zijn allang niet meer de carrièremakers met geld en weinig tijd die kiezen voor gemak en snelheid. Ook onder gezinnen met jonge kinderen en senioren neemt de populariteit van maaltijdbezorging toe, meldt ABN Amro in een vandaag verschenen rapport.

De aantrekkende economie speelt een belangrijke rol. Maar ook de vindbaarheid van de restaurants en het online bestel- en betaalgemak stuwen het gebruik omhoog. Kassa dus voor de restaurants. Volgens het rapport betaalden consumenten in het tweede kwartaal ruim 440 miljoen euro voor maaltijdbezorging.

Regen 

Quote

Bestel- en betaalge­mak, transparan­tie over bezorgtij­den en vooral de bezorgsnel­heid zijn doorslagge­vend

Stef Driessen van ABN Amro

Vooral als het regent weten mensen online bezorging te waarderen. De ultieme favoriet van Nederlanders blijft de pizza, gevolgd door grillgerechten en fastfood. Voor sushi en Japanse maaltijden betalen we het hoogste gemiddelde bedrag per bestelling: 17,69 euro. 

,,Bestel- en betaalgemak, transparantie over bezorgtijden en vooral de bezorgsnelheid zijn doorslaggevend. Daarom is een goede, geautomatiseerde communicatie cruciaal voor de groei van maaltijdbezorgers. De verwachtingen van de hongerige consument, deelnemende restaurants en fietsende bezorgers moeten volledig en real time op elkaar worden afgestemd", licht econoom Stef Driessen van ABN Amro toe.

Robochefs

De onderzoeker ziet de komende jaren forse groeimogelijkheden voor restaurants, zeker voor de ondernemers die investeren in slimme innovaties. Het lijkt misschien toekomstmuziek, maar in sommige delen van de wereld worden nu al bezorgdrones en robochefs ingezet.

De Chinese noodleketen Dazzling Noodles heeft een deel van zijn keukens al ingeruimd voor de Foxbot. De robotarm kan binnen luttele minuten grote bonken deeg veranderen in perfect gesneden noodles. Een volledig geautomatiseerde minikeuken bestaat ook al. Spyce kitchen kan curry's en een shrimp jambalaya produceren zonder dat er een mens aan te pas komt. 

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.