Volledig scherm
© Thinkstock

Nederlanders braaf met betalen van hypotheek

Van alle Europeanen hebben Nederlanders het minst moeite met het aflossen van hun hypotheek. Dat stellen economen van ING in een vandaag uitgebracht onderzoek. 

Ongeveer 4 procent van de huizenbezitters in Nederland heeft moeite om aan de maandelijkse verplichting te voldoen, terwijl dit in Europa gemiddeld bijna één op de vijf is.

In vergelijking met ons omringende landen is het verschil overigens minder groot. In Duitsland heeft één op de negen huizenbezitters moeite met de hypotheeklasten. In België is dit één op de zes.

Dat Nederlanders goed scoren, heeft volgens ING te maken met het feit dat bij het verstrekken van een hypotheek vrij streng wordt getoetst op inkomensnormen. Daardoor wordt het risico beperkt dat huizenkopers in problemen komen. Als dit toch gebeurt komt dit veelal door de nasleep van een echtscheiding, of door werkloosheid.

Waardestijging

Verder blijkt uit het onderzoek dat de meeste huiseigenaren in Europa verwachten dat hun huis de komende maanden meer waard zal worden. Alleen Britten en Italianen zijn hier minder gerust op.

Bij de Nederlanders valt daarbij op dat de meeste woningbezitters zich niet te snel rijk rekenen. Slechts 10 procent van de huiseigenaren denkt dat huizenprijzen nooit meer zullen dalen. Dit percentage ligt in buurlanden veel hoger.