Volledig scherm
Het vleesverbruik is in Nederland vorig jaar voor het eerst in negen jaar weer gestegen. © Shutterstock

Nederlanders eten weer meer vlees: ‘Haal vlees uit de spotlight’

Het vleesverbruik in Nederland is vorig jaar voor het eerst in negen jaar gestegen. Dat zegt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Gemiddeld verbruikten Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon. In 2016 en 2017 was het 76,6 kilo. Alles wordt in deze verbruikscijfers meegeteld, ook bijvoorbeeld botten.

,,Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger’’, zegt Wakker Dier. ,,De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Vegetarisch, vegan, flexitarisme ofwel vleesminderen: plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper één vegetarische optie op de menukaart stond, zien we er tegenwoordig vele. En dan deze stijging’’, aldus een zwaar teleurgesteld Wakker Dier.

Hoe het komt is nog onduidelijk. ,,Omdat de supermarkten minder vlees verkopen, lijkt het erop dat meer mensen vlees buiten de deur eten. Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt’’, aldus Wakker Dier.

Stimuleren

De supermarktcijfers laten zien dat de consument echt wel wil, laat Isabel Boerdam, boegbeeld van vegetarisch Nederland weten. ,,Maar kennelijk is ons voedingslandschap er nog steeds niet klaar voor om de keuze voor minder vlees écht als aantrekkelijker te positioneren”, aldus de initiatiefnemer achter Week zonder vlees.

,,Producten, supermarkten, groothandels, horeca-bedrijven blijven vlees eten stimuleren. Door middel van pricing, communicatie en keuze-architectuur. Het is tijd voor alarmbellen: het aanbieden van vele mooie vegetarische en veganistische opties is kennelijk niet voldoende, want de keuze is er inmiddels wel,” aldus Boerdam.

 Als we toe willen werken naar een duurzaam en toekomstbestendig voedselpatroon - en dat is volgens Boerdam noodzakelijk - dan moeten de plantaardige producten ook echt een kans krijgen. ,,Haal vlees uit de spotlight.”