Nederlanders eten weer meer vlees: ‘Haal vlees uit de spotlight’
Het vleesverbruik in Nederland is vorig jaar voor het eerst in negen jaar gestegen. Dat zegt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Gemiddeld verbruikten Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon. In 2016 en 2017 was het 76,6 kilo. Alles wordt in deze verbruikscijfers meegeteld, ook bijvoorbeeld botten.
,,Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger’’, zegt Wakker Dier. ,,De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Vegetarisch, vegan, flexitarisme ofwel vleesminderen: plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper één vegetarische optie op de menukaart stond, zien we er tegenwoordig vele. En dan deze stijging’’, aldus een zwaar teleurgesteld Wakker Dier.
Hoe het komt is nog onduidelijk. ,,Omdat de supermarkten minder vlees verkopen, lijkt het erop dat meer mensen vlees buiten de deur eten. Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt’’, aldus Wakker Dier.
Stimuleren
De supermarktcijfers laten zien dat de consument echt wel wil, laat Isabel Boerdam, boegbeeld van vegetarisch Nederland weten. ,,Maar kennelijk is ons voedingslandschap er nog steeds niet klaar voor om de keuze voor minder vlees écht als aantrekkelijker te positioneren”, aldus de initiatiefnemer achter Week zonder vlees.
,,Producten, supermarkten, groothandels, horeca-bedrijven blijven vlees eten stimuleren. Door middel van pricing, communicatie en keuze-architectuur. Het is tijd voor alarmbellen: het aanbieden van vele mooie vegetarische en veganistische opties is kennelijk niet voldoende, want de keuze is er inmiddels wel,” aldus Boerdam.
Als we toe willen werken naar een duurzaam en toekomstbestendig voedselpatroon - en dat is volgens Boerdam noodzakelijk - dan moeten de plantaardige producten ook echt een kans krijgen. ,,Haal vlees uit de spotlight.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eneco wil energiesubsidie op basis van inkomen om huishoudens te compenseren
Energiebedrijf Eneco meent dat een snelle invoering van een inkomensafhankelijke energiesubsidie kan helpen om de hoge energiekosten voor huishoudens te compenseren. Die kosten zijn fors opgelopen door de internationale energiecrisis. De energieleverancier roept het kabinet op deze maatregel mee te nemen in de begroting voor Prinsjesdag. -
PREMIUMinterview
‘Als wij stoppen met vlees eten, stopt de ontbossing’
De beste manier om onze planeet te redden is minder vlees eten, betoogt bestsellerauteur Jonathan Safran Foer in zijn nieuwe boek Het klimaat zijn wij. Al worstelt hij daar zelf ook nog steeds mee. ‘Ik ken alle redenen om geen dierlijke producten te eten, maar het blijft lastig.’ -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
17
Einde aan het betalen voor je spaargeld: ook Volksbank schaft negatieve rente af
De Volksbank gaat als een van de laatste grote Nederlandse banken zijn klanten vanaf 1 oktober geen negatieve rente meer in rekening brengen. De stap volgt op de renteverhoging met 0,5 procentpunt die de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week doorvoerde.
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
96
Einde aan ‘gratis’ pakjesbezorgen nadert: PostNL verhoogt prijzen fors
PostNL gaat de prijzen voor het bezorgen van pakketjes verhogen. De kosten daarvan rijzen zo snel de pan uit, dat de grootste pakketkoerier van ons land die last niet meer kan dragen. Betekent dit het einde van het tijdperk van ‘gratis’ bezorgen en terugsturen van onze webwinkelaankopen? -
49
De Hypotheker: woningmarkt in impasse door oplopen hypotheekrente
Door het oplopen van de hypotheekrente is de woningmarkt in een ‘impasse’ beland. Dat constateert hypotheekadviesketen De Hypotheker op basis van eigen cijfers over het aantal hypotheekaanvragen. Veel huizenzoekers lijken een afwachtende houding aan te nemen waardoor het aantal verhuizingen verder wegzakt.