Volledig scherm
© robin utrecht

Nederlanders stuk zuiniger dan Belgen met kerstuitgaven

Van het kerstdiner tot aan de ballen in de boom: een Nederlands huishouden geeft gemiddeld (467,52 euro) uit aan Kerstmis. Toch ligt dit bedrag aanzienlijk lager in vergelijking met buurland België (596,18 euro). Dat blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van ActiePagina.nl.

Sinterklaas is nog niet met de stoomboot naar Spanje of we hebben het alweer over Kerstmis. Het zal je niet verbazen dat Britten en Amerikanen meer dan het dubbele uitgeven aan Kerst in vergelijking met Nederlanders. Wij vieren immers ook nog Sinterklaas. Onze zuiderburen vieren dat ook, maar zij geven duidelijk de voorkeur aan de kerstdagen.

Het meeste geld Nederlanders uit aan kerstcadeaus: meer dan de helft (52 procent) van het kerstbudget besteden huishoudens hieraan (243,11 euro). Belgen geven bijna 100 euro meer uit aan kerstcadeaus (339,23 euro). Per persoon geeft de Nederlander gemiddeld 124,27 uit aan kerstcadeaus dit jaar. Dat is ruim 24 euro meer dan dat we aan sinterklaascadeaus besteden, bleek uit eerder onderzoek van Lootjestrekken.nl. 

In vergelijking met andere landen scoren we erg zuinig op het gebied van kerstuitgaven. Alleen de Spanjaarden en Italianen houden de hand nog meer op de knip. Dat Frankrijk lager dan het Europese gemiddelde (622,57 euro) scoort, heeft te maken met dat zij geen Tweede Kerstdag (boxing day) kennen. De Amerikanen spannen de kroon. Zij geven per huishouden 200 euro meer uit dan de Britten.