Allseas stopt met de aanleg van de Nord Stream 2 pijplijn
Volledig scherm
Allseas stopt met de aanleg van de Nord Stream 2 pijplijn © REUTERS

Nederlands-Zwitsers bedrijf stopt onder druk van VS met aanleg pijplijn

updateHet Nederlands-Zwitsers bedrijf Allseas ziet onder druk van Amerika af van de aanleg van een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. President Donald Trump tekende vrijdag een wet waarin staat dat bedrijven die aan die pijplijn werken, sancties krijgen opgelegd. Rusland laat in een reactie weten dat de leiding er hoe dan ook komt. 

Rusland kondigde onlangs aan dat het miljardenproject Nord Stream 2 binnen een aantal maanden klaar zou zijn. Nu Allseas, een specialist in de aanleg van pijpleidingen onder water, zich terugtrekt, leek het project vertraging op te lopen. Maar daarover zegt het Kremlin nu: ,,Rusland voert economische projecten uit, ongeacht de sancties van wie dan ook”, klinkt het. 

De sancties zijn ook de Duitsers in het verkeerde keelgat geschoten. Berlijn heeft Amerika ervan beschuldigd zich in binnenlandse aangelegenheden te mengen. Via de zogeheten Nord Stream 2 kan Rusland straks gas naar Duitsland transporteren zonder te maken te hebben met Polen en Oekraïne. De leiding loopt dwars over de bodem van de Oostzee. 

Zwarte lijst 

De VS zijn al jaren fel gekant tegen de aanleg van de gasleiding. Amerika vreest dat de Russische president Vladimir Poetin met de levering van gas meer invloed krijgt in West-Europa. Trump hoopt dit met de nieuwe wet tegen te werken. Hiermee worden Europese bedrijven die werken aan het project op een zwarte lijst terecht. Omdat Allseas veel belangen heeft in de VS, heeft het bedrijf besloten om uit het Russische-Duitse project te stappen. 

Het Nederlands-Zwitsers bedrijf is onder meer bekend van de Pioneering Spirit, dat met 382 meter het grootste offshoreschip ter wereld is. Het varend platform werd ook ingezet bij Nord Stream 2. Het bracht dit jaar nog een kort bezoekje aan Rotterdam

Volledig scherm
© REUTERS
  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”