Volledig scherm
Ouderen genieten van een drankje op een terras bij de golfbaan in Amsterdam. © ANP XTRA

Nederlandse beleggingsinstellingen verliezen 56 miljard euro in drie maanden tijd

Nederlandse beleggingsinstellingen hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar 56 miljard euro aan beheerd vermogen verloren door de stevige koersval op de wereldwijde aandelenbeurzen. Het is het grootste verlies ooit, aldus De Nederlandsche Bank (DNB). 

Het totale vermogen zakte terug naar 850 miljard euro. Daarmee zijn de Nederlandse beleggingsinstellingen bijna terug op het niveau van begin 2017. De pensioenfondsen voelen als grootste beleggers in aandelenfondsen de dreun het hardst, aldus DNB. 

Vorige maand werd al duidelijk dat de koersval en de lage rente pensioenfondsen hard heeft geraakt. Vrijwel alle pensioenfondsen zagen hun financiële positie afgelopen kwartaal verslechteren. Dat betekent ook slecht nieuws voor miljoenen Nederlanders: het vergroot de kans dat hun pensioenen worden verlaagd in 2020 of 2021. 

Minimumeis

DNB becijferde al dat er per eind december 3,5 miljoen actieve, 4,9 miljoen gewezen en 2 miljoen pensioengerechtigde deelnemers bij een fonds zaten waarvan de zogeheten beleidsdekkingsgraad niet aan de wettelijke minimumeis voldeed. Als dit niet op tijd herstelt, moeten de fondsen korten. 

Mede door de wereldwijde handelsspanningen en brexitzorgen gingen de beurskoersen in de laatste drie maanden van vorig jaar hard naar beneden. Zo verloor de AEX-index op de beurs in Amsterdam ruim 12 procent. In New York noteerde de brede S&P 500 een verlies van bijna 13 procent. In de eerste maand van 2019 hebben deze aandelenindices overigens wel weer enig herstel laten zien.