Volledig scherm
De meeste Nederlanders hebben geen goedgevulde spaarpot voor de toekomst. © ANP Koen Suyk

'Nederlandse bevolking heeft financiële dode hoek'

De meeste Nederlanders bouwen onvoldoende buffers op voor een financieel gezonde toekomst. Slechts twee op de vijf ondervraagden zetten geld opzij voor opleidingen, inkomensdalingen, pensioen en zorg, terwijl bijna de helft zich ongerust maakt over hun toekomstige financiële situatie. 

De Rabobank constateert op basis van onderzoek, uitgevoerd door het Nibud, dat veel Nederlanders die zich financieel wel kunnen voorbereiden op toekomstige uitgaven, dit in de praktijk niet doen. Het niet rekening houden met financiële tegenslag in de toekomst wordt ook wel de 'financiële dode hoek' genoemd. Van de mensen die de financiële ruimte hebben om te sparen, doet slechts 39 procent het. 

Men denkt al helemaal niet aan toekomstige zorgkosten of het overbruggen van een periode zonder werk. 84 procent van de ondervraagden geeft aan niet te sparen voor toekomstige zorgkosten. Ongeveer hetzelfde percentage zet geen geld opzij om een terugval in het inkomen op te vangen.

Pas vanaf 71 jaar AOW

Ook bleek dat bijna vier op de tien mensen vinden dat ze niet zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële situatie na hun pensioen. Zij leggen deze verantwoordelijkheid bij de overheid of financiële dienstverleners zoals pensioenfondsen. Daarnaast schatten veel mensen in de leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar de pensioenleeftijd verkeerd in. De huidige dertigers krijgen pas vanaf hun 71ste AOW, twee jaar later dan ze gemiddeld denken. Verder valt op dat één op de vijf huizenbezitters zich niet realiseren dat ook een aflossingsvrije hypotheek ooit afgelost moet worden.

Professor Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling Rabobank, maakt zich ernstig zorgen hierover. ,,In een periode waarin de overheid meer financiële zelfredzaamheid van haar burgers vraagt, vind ik het zorgwekkend dat minder dan de helft van de respondenten zichzelf het meest verantwoordelijk voelt voor de financiële situatie na pensioen'', stelt Baarsma. ,,Zeker als mensen eerder met pensioen willen en nu de AOW-leeftijd omhoog gaat, moeten mensen zich realiseren dat zelf vermogen opbouwen nodig is om dat mogelijk te maken.''

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.