Nederlandse economie in het derde kwartaal opnieuw gegroeid
De Nederlandse economie blijft op stoom. De totale omvang van de economie nam in het derde kwartaal wederom toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet Nederland het de laatste tijd vooral hebben van de consumentenbestedingen.
Delen per e-mail
Vergeleken met een kwartaal eerder dikte het bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor de economische groei, met 0,4 procent aan. Dat is gelijk aan de groei in de twee voorgaande kwartalen. Hiermee kwam de economisch groei op jaarbasis uit op 1,9 procent.
Consumenten gaven alles bij elkaar 1,6 procent meer uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral voor uitjes in de horeca, elektrische apparaten, woninginrichting, dranken en tabak liepen de bestedingen op. Aan auto’s werd wel minder uitgegeven, net als in voorgaande kwartalen.
De goederenexport was in september 1,9 procent hoger dan een jaar eerder, maar lag lager dan in augustus. Met name de uitvoer van elektronische apparatuur was opnieuw minder. Wel steeg de export van aardolieproducten en machines. De omstandigheden voor de export zullen deze maand ongunstiger zijn dan in september, zo verwacht het statistiekbureau.
Sentiment
Verder werd er flink meer geïnvesteerd in bouw en machines; 7,4 procent meer dan een jaar eerder. Volgens het CBS was het vertrouwen van industriële ondernemers het afgelopen kwartaal weliswaar minder positief dan een jaar eerder, maar ligt het sentiment nog altijd een stuk boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.
Hoewel de productie van bouwbedrijven met 5,3 procent het hardst in het derde kwartaal groeide, zijn bouwers pessimistisch. Er zijn meer ondernemers die een omzetdaling verwachten dan die uitgaan van groei. Ze kunnen te weinig arbeidskrachten vinden, maar ze zeggen ook veel last te hebben van stikstof- en PFAS-maatregelen.
De delfstoffenwinning, met daarin de gaswinning in Groningen, was wederom de bedrijfstak met de grootste krimp. De productie van de landbouw en visserij groeide, met 4,1 procent, sterk. De industrie produceerde ruim 1 procent meer dan een jaar eerder. Dat was onder meer te danken aan de machine- en voedingsmiddelenindustrie.
Al met al doet Nederland het een stuk beter dan Duitsland. Vanochtend werd duidelijk dat de Duitse economie in het derde kwartaal met 0,1 procent is gegroeid, waarmee het nipt ontsnapte aan een recessie. Vooral de industrie heeft daar sterk te lijden onder de handelsoorlog. Wereldwijd is de laatste tijd sprake van afzwakkende economische groei.
Beperkt
Nederland heeft daar ook wel last van maar de schade blijft beperkt. Het aantal faillissementen is bijvoorbeeld nauwelijks gestegen. Er werden in oktober vijf bedrijven minder failliet verklaard dan in september. De trend is de afgelopen jaren redelijk vlak. Uit de cijfers van CBS bleek verder dat het aantal banen is toegenomen. Dat is nu al zo ruim vijf jaar achter elkaar.
Het aantal banen steeg vooral in de zorg, handel, vervoer, horeca en onderwijs. Het aantal uitzendbanen kromp. ,,Waarschijnlijk hebben fabrieken uitzendkrachten zelf in dienst genomen. Per saldo gebeurt er dan niets", aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Eind september was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot 288.000, een toename van 4000 vergeleken met een kwartaal eerder. Er zijn nu ruim driemaal zoveel vacatures als op het dieptepunt in 2013.
Tegelijkertijd zijn er wel meer werklozen bijgekomen. Van Mulligen: ,,Dat komt niet doordat veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Meer mensen zijn op zoek gegaan naar werk, maar kunnen dat niet direct vinden. Het komt door een groei van het aanbod, niet door een afname van de vraag, dit is een positief teken. Veel mensen hebben vertrouwen in de arbeidsmarkt.”
In reactie op de CBS-cijfers zegt FNV dat te veel mensen niets merken van de aanhoudende economische groei en de gunstige arbeidsmarkt. De vakbond zich onder meer zorgen om de groep die moeite heeft met het vinden van een baan. Daarnaast zien volgens de FNV veel werknemers al jaren geen groei in hun inkomen. Het huidige wettelijk minimumloon is te laag om van rond te komen. Daarom moet dit omhoog naar 14 euro per uur binnen drie jaar.
Verder in het nieuws
-
‘Plannen Shell, BP en rest oliesector leveren evenveel uitstoot op als 1200 nieuwe kolencentrales’
De geplande investeringen van de fossiele sector maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Dat concluderen Milieudefensie en zestien internationale milieuorganisaties vandaag in een rapport. De komende vijf jaar pompen oliebedrijven als Shell, BP en Gazprom opgeteld nog 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning. -
Uitstoot fabriek Tata Steel blijkt veel te hoog
De uitstoot van stof uit een van de fabrieken van staalfabrikant Tata Steel blijkt anderhalf tot twee keer zo hoog als toegestaan. Dat concludeert het staalbedrijf in IJmuiden na eigen metingen. De provincie Noord-Holland stelt naar aanleiding van de ontdekking een onderzoek in naar de situatie bij andere fabrieken van Tata. -
‘ING schikt ook in Italië voor miljoenen in zaak witwaspraktijken’
ING heeft een voorlopige schikking bereikt met de Italiaanse autoriteiten in een onderzoek rond witwassen. Om een punt te zetten achter de kwestie betaalt ING 30 miljoen euro, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. -
PREMIUM
Marcel is één van de echte 5000 hulppieten
Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaas-pakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland. -
PREMIUM
Amazon en Bol.com hijgen in de nek van Wehkamp
2020 wordt het jaar van de waarheid voor Wehkamp. Het online warenhuis kan een frontale aanval van Amazon en Bol.com verwachten, denken experts. En: het kan wel eens buigen of barsten worden.
-
PREMIUM
Noorse headhunter waarschuwt: ‘Vrouwenquotum is geen wondermiddel’
Als eerste land ter wereld zette Noorwegen zwaar geschut in om het glazen plafond aan diggelen te slaan. Dankzij een vrouwenquotum bestaan de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven daar nu voor 40 procent uit vrouwen. Missie geslaagd, maar om nu te spreken van een succes… ,,Het bedrijfsleven loopt nog altijd achter.” -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
update Supermarkten: ‘dreiging boeren om voedselvoorziening plat te leggen is ernstig’
De supermarkten maken zich grote zorgen over de dreiging van boeren om hun distributie plat te leggen. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) bereidt een grote landelijke blokkade voor die de complete voedselvoorziening in Nederland moet ontregelen.