Volledig scherm
Consumenten laten het geld weer rollen. ANP REMKO DE WAAL © ANP

Nederlandse economie nadert het kookpunt

De economische motor blijft op vol vermogen draaien. Het gaat zelfs zo goed dat er volgens De Nederlandsche Bank (DNB) oververhitting dreigt.

Quote

In 2013 waren er nog zeven werklozen per vacature, nu slechts twee

Job Swank, directeur DNB

Het is hoogzomer voor de economie. Voor het vierde jaar op rij groeit de economie harder dan gemiddeld - het CPB verwacht voor 2018 ruim 3 procent -  en ook de komende jaren blijft de groei hoog, is de verwachting. De consumenten laten het geld weer rollen, de bedrijven investeren volop en het buitenland blijft onze producten graag kopen.

Al die bedrijvigheid zorgt voor veel vraag naar personeel. Dat leidt ertoe dat de werkloosheid dit voorjaar onder de 4 procent dook, een historisch laag niveau. Momenteel zijn ruim 350.000 mensen volgens het CBS werkloos. ,,Inmiddels zijn er twee werklozen voor elke vacature. In 2013 waren er nog zeven werklozen voor elke vacature’’, zegt DNB-directeur Job Swank. ,,Dat geeft wel aan dat de arbeidsmarkt krap wordt.’’

Voor werknemers heeft de krapte prettige gevolgen. Werkgevers bieden meer loon voor schaars personeel en ze geven mensen eerder een vast contract in plaats van een flexbaan.

,,Het werd tijd ook dat de lonen eens flink gaan stijgen’’, meent Swank. Voor de komende jaren verwacht DNB dat huishoudens jaarlijks 2,8 procent meer te besteden krijgen. ,,De afgelopen 15 jaar bedroeg de stijging maar 0,3 procent per jaar.’’

Handelsoorlog

DNB waarschuwt dat de uitbundige groei haar grenzen begint te bereiken. Voor 2019 en 2020 wordt de groei lager ingeschat omdat bedrijven simpelweg niet kunnen blijven groeien. ,,Dat komt deels door een gebrek aan personeel en deels door een gebrek aan materiaal. Dat speelt bijvoorbeeld in de bouw’’, zegt Swank.

De grootste dreiging voor de economie komt echter uit de Verenigde Staten. Een handelsoorlog tussen de VS en Europa kan Nederland veel geld kosten. De groei zou flink achteruit kachelen en de werkloosheid zal oplopen in plaats van dalen, verwacht DNB.   

Volledig scherm
De directie van DNB in 2014 bij de bekendmaking van het jaarverslag. Helemaal links Job Swank. © ANP