Nederlandse hypotheekschuld hoogste in eurozone
UpdateDe Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind vorig jaar bijna 670 miljard euro. Dit is 111 procent van het bruto binnenlands product en daarmee het hoogste van de eurozone. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt.
Delen per e-mail
Daar staat tegenover dat de waarde van alle koopwoningen tweemaal zo hoog is als de hypotheekschuld. Daarnaast hebben huishoudens spaardepots en vorderingen op pensioenreserves die de hypotheekschuld riant overtreffen, aldus het CBS.
Het totaal aan langlopende leningen van huishoudens is tussen 1996 en vorig jaar 3,8 keer zo groot geworden. Eind 2011 bedroeg de waarde van koopwoningen bijna 1,4 biljoen euro. 'Ondanks de recente daling van de huizenprijzen is de totale huizenwaarde nog altijd ruim tweemaal zo hoog als de totale hypotheekschuld. Dit neemt niet weg dat voor veel individuele huishoudens de woningwaarde lager is dan de aangegane hypotheek', stellen de onderzoekers.
De totale spaartegoeden van Nederlandse huishoudens bedroegen eind vorig jaar 332 miljard euro, bijna de helft van de totale hypotheekschuld. De spaartegoeden nemen volgens het CBS sinds 2008 relatief sneller toe dan de hypotheekschuld.
De belangrijkste oorzaak van de hoge hypotheekschuld moet volgens het CBS gevonden worden in de enorme vraag naar koopwoningen vanaf midden jaren '90 tot de kredietcrisis in 2008. Daarnaast deden nieuwe hypotheekvormen hun intrede en versoepelden de voorwaarden waartegen hypotheken verstrekt konden worden.
Het statistiekbureau wijst erop dat de Duitse hypotheekschuld anderzijds tot een van de laagste van Europa behoort. Bij de oosterburen nam vanaf midden jaren '90 het beschikbaar inkomen minder snel toe. Verder is het fiscale klimaat voor hypotheken in Duitsland essentieel anders dan in Nederland. Zowel de gemiddelde huizenprijzen als de relatieve schuld namen in Duitsland dan ook af.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Video/Update
Klimaatactivisten bezetten terrein FrieslandCampina, politie arresteert de betogers
-
Huawei wil elektrische auto's maken die meer dan duizend kilometer ver komen
De Chinese tech-gigant Huawei, vooral bekend van smartphones, wil autofabrikant worden. Daarvoor trekt het bedrijf een miljard dollar uit. Het is de bedoeling om elektrische en zelfrijdende auto’s te gaan maken. Het bedrijf wil zelf de technologie hiervoor ontwikkelen. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUM
Philips’ reputatie piekt in coronatijd; merk zit wereldwijd in de lift
Philips stond al snel na het uitbreken van de coronapandemie volop in de schijnwerpers. De vraag naar onder meer beademingsmachines was groot. In een jaar waarin het onzekerheid troef was, zag het concern een flinke groei van de eigen reputatie. Philips staat wereldwijd tussen de allergrootsten: vlak na Netflix en vóór Google, Intel en Samsung.
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
Grote steden doen weer ‘dringende oproep’ om terrassen te openen
De vier grote steden doen opnieuw ‘een dringend appèl’ op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten. -
Tweede proefreis gaat naar Gran Canaria; vakantiegangers mogen hotel uit
Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. De vakantievierders mogen dan namelijk wel hun hotel uit.