Volledig scherm
Een met de 3D printer op maat gemaakt mondbitje voor hockey © DSM

Nederlandse innovatie: mondbitje op maat wordt voortaan op de hockeyclub uitgeprint

Honderdduizenden hockeyers en amateursporters hoeven straks voor een op maat gemaakt mondbitje niet langer naar de tandarts. Dankzij een bijzondere Nederlandse innovatie kan de mondbeschermer voortaan direct op de club worden gefabriceerd. 

Quote

In plaats van gips te happen en dagen te wachten, maken wij een bitje in een oogwenk

Daniëlle Glasbergen, materialen specialist DSM

Het is nu nog een tijdrovend, vervelend klusje voor sporters. ,,Voor een op maat gemaakte mondbeschermer moet je eerst naar de tandarts gips happen,” vertelt Daniëlle Glasbergen, materialenspecialist bij chemiebedrijf DSM. ,,Niet alleen ervaren veel sporters dat als hoogst onprettig, bovendien kost het dagen tot een week voordat het bitje klaar is.”

De nieuwe vinding van DSM neemt die nadelen weg: een speciale scanner brengt mond en tanden digitaal in kaart. Bijten is niet langer nodig. ,,De computer rendert in een oogwenk een model, waarna het bitje in een half uur tot een uur uitgeprint. Het is direct klaar.”

De mondbeschermers zijn gemaakt van Arnitel, een door DSM gepatenteerd polymeer (plastic) dat deels van koolzaadolie is gemaakt. Het materiaal is zowel flexibel als sterk en kan hoge temperaturen verdragen. ,,Het is daardoor geen probleem als het bitje per ongeluk in de wasmachine belandt,” zegt Glasbergen. ,,Conventionele bitjes kunnen vervormd raken, die van ons niet.”

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een hockeyspeler met mondbeschermer © DSM

Mondletsel

Volledig scherm
Een 3D-printer is bezig met een mondbitje. Het printproces duurt een half uur tot een uur © DSM

Koninklijke DSM en bitjesfabrikant 3DMouthGuard presenteren de wereldwijde noviteit zondag officieel tijdens het hockeyduel Oranje Rood-Bloemendaal in Eindhoven. In het hockey heeft de KNHB mondbeschermers sinds 2015 verplicht gesteld bij competitiewedstrijden. Gebroken tanden of een gebroken kaak zijn bepaald geen zeldzaamheid. 

Van de jaarlijks circa 120.000 hockeyblessures zijn er ruim een kwart aan hoofd, hals of nek. Specifiek aan de mond lopen 6.000 hockeyers letsel op, blijkt uit cijfers van de KNHB.

Daaronder tophockeyer Seve van Ass die in 2013 als hockeyer van Rotterdam een stick in zijn gezicht kreeg, zijn kaak brak een zeven tanden verloor. Hij droeg geen mondbescherming. ,,Hockey is een grote sport in Nederland, waar we de mogelijkheden van deze innovatie perfect kunnen laten zien,” zegt Hugo Da Silva, DSM directeur 3D printing.

Fabrikant 3DMouthGuard wil na de zomer met mobiele printpunten langs hockeyclubs. Complete teams kunnen dan een maatbitje op bestelling laten maken. De prijs zal vergelijkbaar zijn met wat mondbeschermers bij de tandarts kosten: tussen de 50 en 90 euro.

Quote

Het mondbitje is nog maar het begin. In de toekomst kan de hele sportuit­rus­ting op maat worden gemaakt

Hugo Da Silva, directeur 3D printing bij DSM

Gelijkmatiger

Simpele bitjes in standaardmaten zijn overigens ook voor 5 tot 35 euro bij sportwinkels verkrijgbaar. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat naar de mond gevormde beschermers beter tegen blessures beschermen. Bij contact met een hockeybal of stick wordt de impact gelijkmatiger over de mond verdeeld.

Braziliaanse directeur Da Silva van DSM heeft hoge verwachtingen. De mogelijkheden liggen veel breder dan veldhockey. ,,Mijn eigen vrouw is tandarts en ziet vaak sporters met gebitschade langskomen. Bij andere contactsporten zoals rugby, waterpolo, ijshockey en natuurlijk vechtsporten biedt het bitje eveneens uitkomst.” 

DSM kijkt verder dan Nederland. In bijvoorbeeld Noord-Amerika is er een grote markt met populaire sporten als honkbal, American Football en ijshockey. Daar komen jaarlijks 600.000 sporters met tandletsel naar de EHBO.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een afschrikwekkend voorbeeld: tophockeyer Seve van Ass (Rotterdam) kreeg in 2013 tijdens een onschuldig duel met Valentin Verga (Amsterdam) een stick in zijn gezicht en raakte daarbij zeven tanden kwijt en brak zijn kaak. Hij droeg geen mondbescherming. © Carla Vos

Méér toepassingen

De mondbeschermer op maat is slechts één van de toepassingen van 3D-printing in de sport, zegt Da Silva. De komende jaren zal een steeds groter deel van de sportuitrusting van atleten en sporters op maat vervaardigd worden. ,,Denk aan scheenbeschermers bij voetbal, valhelmen, elleboogbeschermers, etcetera. En zeker niet alleen voor topsporters, juist voor amateursporters.”

De voordelen zijn legio. ,,Op maat gemaakte materialen zitten comfortabeler, doen geen pijn en verhogen daarmee de prestaties van sporters.”

De komende tijd gaan DSM en partner 3DMouthGuard eerst de input van hockeyspelers verzamelen. Op maat gemaakte bitjes zullen vervolgens actief bij clubs worden aangeboden. ,,Zeker aan het begin van het seizoen piekt de vraag altijd.” Ook sportwinkels zouden een geschikte plek kunnen zijn om de 3D-printing dienst aan te bieden.

Innovaties

In de toekomst belooft DSM nog meer innovaties op sportgebied. Volgens Da Silva werkt het bedrijf ook aan een project om onder meer sportschoenen op maat te laten maken. ,,Dan kunnen we iemands voeten en looppatroon scannen en op maat gemaakt schoeisel fabriceren.”