Volledig scherm
© anp

Nederlandse vissers mogen minder haring en tong binnenhalen

Nederlandse vissers mogen in 2019 minder tong, schol, haring, makreel en kabeljauw vangen in de Noordzee. Het quotum voor minder gevangen vissoorten als horsmakreel, tarbot en griet wordt juist wat ruimer, hebben de Europese visserijministers en de Europese Commissie afgesproken.

Van de belangrijkste vissoort, tong, mogen vissers volgend jaar nog maar 80 procent vangen van van wat ze dit jaar binnenhaalden. En dat was al minder dan het jaar ervoor. Toch blijven de vangstmogelijkheden voor Nederlandse tongvissers daarmee ‘voldoende in stand', meent althans verantwoordelijk minister Carola Schouten.

De bewindsvrouw bespeurt herstel van de visstand voor veel soorten en put daar hoop uit. ,,Dat betekent dat voor steeds meer commerciële vissoorten geoogst kan worden uit de rente.” Vissers kunnen zo ook op langere termijn een goede boterham verdienen, is haar idee. 

Advies

Eerder dit jaar kwam de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit al met het advies om de visquota fors omlaag te brengen. Van haring zou de vangst met 40 procent omlaag moeten ten opzichte van dit jaar, tong 35 procent en kabeljauw 47 procent. Dat advies heeft geleid tot dit compromis tussen de Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement. 

,,Wij begrijpen het niet helemaal meer”, reageerde Cor Vonk eerder dit jaar op het verlagen van de visquota. Hij is secretaris van de actiegroep EMK (Eendracht Maakt Kracht), waarin ongeveer 125 vissers zich hebben verenigd. ,,Er is veel vis in de Noordzee, maar toch gaat alles naar beneden.’’

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”