Nederlandse wijn schiet wortel
Nederland herbergt zo’n 150 wijngaarden. De kwaliteit van de wijn kan zich meten met internationale concurrentie, stelt Dik Beker, bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten.
Delen per e-mail
Wie?
Dik Beker (67) startte in 2003 met zijn eigen wijndomein in Erichem. Hij won een aantal zilveren en gouden medailles met zijn wijnen en hoorde bij de top in Nederland. In 2013 deed hij het bedrijf over aan zijn zoon. Hij is nu actief als adviseur, medeorganisator van de wijnkeuring van de Lage Landen en bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten.
Waar koop ik Nederlandse wijn?
,,Onze wijn wordt verkocht aan restaurants, speciaalwinkels en rechtstreeks aan consumenten. Eén collega levert aan KLM businessclass. En een enkele keer komt een partij in de supermarkt terecht. Maar het aanbod is klein. Er zijn circa 150 wijngaarden in Nederland die bij elkaar een oppervlakte hebben van zo’n 250 hectare. De gezamenlijke opbrengst van deze producenten is ongeveer 1,2 miljoen flessen per jaar. Dat is slechts een fractie van de wijnconsumptie in Nederland; gemiddeld drinken we 22 liter wijn per persoon jaar.’’
Is onze wijn wel lekker?
,,Jazeker, heerlijk. De kwaliteit is goed. Elk jaar vindt een wijnkeuring plaats. Tegenwoordig scoort 80 tot 90 procent van de wijnen hier 75 punten of hoger. Dat staat gelijk aan het rapportcijfer 7,5. Tien jaar geleden scoorde slechts de helft van de wijnen zoveel punten. De kwaliteit gaat omhoog doordat de wijnstokken ouder worden. Ze wortelen dieper, halen meer voedingsstoffen uit de bodem en het wordt makkelijker voor ze om droogte te overleven. Dat komt de smaak ten goede, de kwaliteit van de druiven wordt steeds beter. Daarbij krijgen wijnmakers de kunst ook steeds beter onder de knie.’’
Zitten er echt toppers bij?
,,Zeker, we produceren hier zelfs internationale topwijnen. Dat is over het algemeen rode wijn met een prijs richting de 20 euro per fles. Op wijnkeuringen kunnen we ons goed meten met landen die al langer wijn produceren. Nederlandse wijnen worden regelmatig door een internationale jury bekroond met zilveren en gouden medailles.’’
Wat smaakt er zo bijzonder aan Nederlandse wijn?
,,In Nederland werken we met nieuwe druivenrassen. Die hebben in vergelijking met klassieke rassen minder zonuren nodig om mooi rijp te worden. Daardoor is wijnbouw in Nederland mogelijk geworden.
De cabernet sauvignon bijvoorbeeld doet het in Nederland niet zo goed, maar de cabernet cortis, met een soortgelijke smaak, juist weer wel. Voordeel van deze nieuwe druivensoorten is dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Het ras is resistent tegen meeldauw.
In Nederland groeien meerdere blauwe en witte rassen. We hebben alles. Witte wijn, rode wijn, mous-serende wijn, rosé. Wel iets meer witte wijn dan rode wijn. Dat heeft te maken met het koele klimaat. Wit gedijt hier iets beter dan rood.’’
Nederlandse wijn is relatief duur. De meeste flessen kosten rond de tien euro
Blijven Nederlandse wijnboeren het niet afleggen tegen grote producenten uit zonovergoten landen?
,,Wijnbouw zal nooit heel groot worden in Nederland. In Frankrijk wordt het maken van wijn al van generatie op generatie doorgegeven, terwijl het in ons land vrij nieuw is. Als je een bedrijf begint moet je eerst investeren in grond, arbeid, planten, palen en een wijnkelder. Pas in het derde jaar heb je een kleine opbrengst.
En Nederlandse wijn is relatief duur. De meeste flessen kosten rond de tien euro. Dat komt doordat we in Nederland dure grond hebben en dure arbeid.’’
2018 wordt zeker een topjaar, met die warme zomer?
,,Dat moeten we nog even afwachten. De oogstperiode loopt van half september tot eind oktober, dus we weten het snel. Maar de druif is een warmteminnende plant die veel baat heeft gehad bij het warme weer. Er hangen voldoende trossen aan de druivenranken. Wijnbouwers laten niet alles groeien, anders krijg je dunne wijn. Er zijn dus ook veel trossen weggehaald, zodat de resterende trossen meer kwaliteit krijgen. Aan de andere kant was het ook heel droog. Daar hebben vooral de jonge planten last van.
De smaakvorming vindt plaats in de zes weken voor de oogst. Er zijn zonnige dagen en koele nachten nodig om de smaak van de druif goed te ontwikkelen.’’
Zaterdag 22 en zondag 23 september zijn er open dagen bij de wijngaarden. Zie ook: wijn.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Havermelk in een paar jaar tijd enorm in populariteit gestegen
We drinken in Nederland nog altijd veel melk van de koe, maar plantaardige ‘melk’ is in opkomst. Vooral havermelk heeft een groeispurt gemaakt. Het is nu zelfs meer in trek dan sojamelk. -
video
Topman Dirk van den Broek: Verlaag btw op groente en fruit naar 6 procent
Supermarktketen Dirk van den Broek begint vandaag een petitie met als inzet de verlaging van btw op groente en fruit (van 9 naar 6 procent). De supermarkt vindt het niet kunnen dat gezonde, verse producten vaak duurder zijn dan ongezonde boodschappen. ,,Hoogste tijd voor actie.’’ -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Tupperware Nederland stopt per direct met verkoop legendarische producten
Tupperware stopt vanaf 1 maart met de verkoop in Nederland. Het befaamde bedrijf in keukengerei en plasticartikelen zal ook stoppen met de Tupperwareparty's. -
Exportgroei China begin 2021 hoogste in 20 jaar
De Chinese export is in de eerste twee maanden van dit jaar met een groei van meer dan 60 procent de hoogste in ruim 20 jaar, zo blijkt zondag uit officiële gegevens. Ook de invoer nam sterk toe als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, die de economie van het land vorig jaar bijna tot stilstand heeft gebracht.