Volledig scherm
© Photo News

Nederlandse zuurgooier zwijgt voor de rechter

Jelle F. (42), de Nederlander die een schoonmaakster met zuur overgoot bij de Belgische supermarktketen Delhaize, stond dinsdagmorgen voor de rechter. Slachtoffer Marina raakte ernstig verminkt en hoopt op een zware gevangenisstraf. ,,En dat is niet een straf van twee of drie jaar cel." De Brusselse raadkamer neemt op 2 februari een beslissing.

Volledig scherm
Jelle F. tijdens zijn daad. © afp
Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© Photo News

F. liep in maart vorig jaar tegen de lamp bij een routinecontrole in de buurt van Parijs. De Belgische justitie was op dat moment al enkele maanden naar hem op zoek. De man perste warenhuisketen Delhaize af met dreigmails om zijn dubbelleven te bekostigen en voegde in februari de daad bij het woord door zuur over een schoonmaakster van het bedrijf heen te gooien.

Slachtoffer Marine stond op dat moment bij de ingang van één van de supermarktfilialen. Door de zuuraanval raakte ze zwaar verminkt. ,,Ik wil liever niet in de spiegel kijken. Niemand mag nu een foto van mij maken. Niet in deze toestand. Ik blijf toch nog een beetje ijdel", vertelde ze eerder.

F. werkte bij een scheepvaartbedrijf, maar zei in oktober tegen bekenden in Barcelona te gaan werken. Hij vertrok met onbekende bestemming. In zijn wagen vond de Franse politie naderhand een wapen, een mes en verschillende zogenaamde prepaid-kredietkaarten, die gebruikt bleken te zijn bij zijn afpersingspraktijken.

Toerekeningsvatbaar
Jelle F. werd uitgeleverd aan België en zit sindsdien vast. Volgens psychiaters is de man toerekeningsvatbaar, maar vertoont hij psychopatische en antisociale trekken. Zo schrijft het Belgische persbureau Belga. F. was eerst in verdenking gesteld voor afpersing en poging tot moord, maar het Brusselse parket wil hem nu vervolgen voor foltering.

,,Ik heb vertrouwen in het gerecht en ik hoop dat ze de juiste beslissing nemen", zei Marina T. na de zitting van de raadkamer. ,,Ik hoop dat het tot een assisenproces komt en dat hij de straf krijgt die hem toekomt. Wat hij gedaan heeft, is onmenselijk, ik heb levenslang gekregen. Ik ben geen haatdragend persoon maar ik hoop dat hij een zware effectieve gevangenisstraf krijgt. En dat is niet een straf van twee of drie jaar cel. Aan zijn woorden van spijt zou ik ook niet veel hebben, ik ben nog steeds bang in zijn buurt."

Dertien operaties
Marina heeft intussen dertien operaties ondergaan en er wachten haar nog veel meer ingrepen. Zo heeft ze al verschillende huidtransplantaties op haar nek en rug gekregen en hebben artsen nu met een nieuwe huidtransplantatie geprobeerd ervoor te zorgen dat de vrouw opnieuw haar oogleden kan sluiten.

,,F. zelf zegt dat hij de gevolgen van zijn daden in het dossier gezien heeft en ze erg vindt, maar een duidelijke uitleg over zijn motief hebben we nog niet gehoord", aldus advocaat Kris Luyckx. ,,Hij zegt niet veel."

Volledig scherm
© BELGA
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement