Volledig scherm
Een Tesla wordt opgeladen aan een laadpaal. In steeds meer steden worden die palen een normaal verschijnsel in het straatbeeld © Oscar Timmers

'Netbeheerders moeten stoppen met laadpalen en duurzaamheid'

Regionale netbeheerders moeten stoppen met allerlei sexy duurzaamheidsactiviteiten. Die drijven de energierekening nodeloos op, klagen de Consumentenbond en de VEMW, de belangenclub van grote energie- en waterverbruikers, in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Quote

Netbeheerders moeten zich op hun kerntaak richten: het onderhouden van hun stroom- en gasnet

Hans Grünfeld, directeur VEMW

Dinsdag houdt het parlement een rondetafelgesprek over de nieuwe wet Voortgang Energietransitie (VET) waarin de rol van netbeheerders staat vastgelegd.

De laatste jaren ontplooien Alliander, Stedin, Enexis en andere beheerders steeds meer activiteiten, zoals de aanleg van laadpalen voor elektrische auto's en het geven van energie-advies. Dit tot ergernis van Consumentenbond en VEMW. ,,Netbeheerders moeten zich op hun kerntaak richten," meent Hans Grünfeld, directeur van de VEMW.

Inmiddels bestaat al een derde van de energierekening uit netbeheerkosten. ,,Het toestaan van sexy, spannende diensten op het gebied van duurzaamheid drijft de energienota van burgers en bedrijven verder omhoog."

Hij wijst verder op de risico's. ,,Ik hoef alleen maar de naam Vestia te noemen en u ziet dat dit niet zonder gevaar is. Neem elektrische laadpalen. Straks staat Nederland ermee vol, terwijl de auto van de toekomst op waterstof of een brandstofcel rijdt. Dergelijke activiteiten moet de markt oppakken."

Gesubsidieerd
Volgens Consumentenbond en VEMW houdt de nieuwe wet netbeheerders onvoldoende kort en biedt die veel te veel ruimte voor uitzonderingen. ,,Dat moet stoppen. De rendementen van netbeheerders liggen nu al véél te hoog. Met de €700 miljoen winst die netbeheerders jaarlijks maken worden allerlei verlieslatende activiteiten gesubsidieerd."

Volledig scherm
Een monteur installeert een slimme meter. Nu uit onderzoek blijkt dat de komst van zulke meters niet perse tot een lager verbruik leidt willen netbeheerders ook slimme displays in de woonkamer zodat huishoudens direct zien wat zij aan energiebesparen. Laat dat aan de markt over, zeggen Consumentenbond en VEMW. © ANP
Quote

Als er nieuwe infrastructuur komt in de vorm van laadpalen of warmtenetten moeten die open, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen zijn. Het is juist goed dta wij dat soort taken kunnen oppakken

Carlo van der Borgt, Alliander

Netbeheerder Alliander, actief in o.a. Noord-Holland, Gelderland en Friesland, noemt het juist verstandig dat netbeheerders zich met de energietransitie bemoeien. ,,Als er nieuwe infrastructuur komt in de vorm van laadpalen of warmtenetten moeten die open, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen zijn," zegt Carlo van der Borgt. ,,Als je nu in Amsterdam een laadpaal nodig hebt, zit je meteen aan Nuon vast. Dat beperkt de concurrentie." 

Door netbeheerders die ruimte te laten blijven maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, betoogt Alliander. ,,Dat heeft niks met commercie te maken." 

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt dat Alliander cs geen risicovolle commerciële risico's mogen aangaan. Tegelijk moeten uitzonderingen mogelijk zijn, mits zo'n exceptie raakt aan de kerntaak.

,,Nieuwe markten die ontstaan door de energietransitie werken nog niet altijd goed," stelt woordvoerder Jeroen Nugteren. ,,Veel nieuwe producten en diensten zijn nog volop in ontwikkeling, ook volgen innovaties elkaar snel op." Dinsdag licht Remko Bos, directeur Energie van de ACM, in de Tweede Kamer deze visie nader toe. 

Politieke wensen
Volgens de VEMW is het probleem dat veel politici wel blij zijn met ondernemende netbeheerders. Sinds provincies hun belangen in energiebedrijven als Nuon en Essent hebben verkocht, is hun invloed afgenomen. Directeur Grünfeld: ,,Zij zien netbeheerders als mooie manier om allerlei politieke wensen op het gebied van duurzaamheid gerealiseerd te krijgen."