Volledig scherm
© ANP

Nibud: bijna iedereen levert dit jaar in

Alleen studenten met een bijbaan gaan er iets op vooruit, voor de rest heeft vrijwel iedereen dit jaar minder te besteden dan in 2012. Vooral gepensioneerden moeten flink inleveren. Hun koopkrachtdaling kan oplopen tot 7,7 procent, blijkt uit woensdag bekendgemaakte berekeningen van het Nibud, het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting. Het is al het 4de jaar op rij dat de koopkracht daalt.

Een alleenstaande die met vervroegd pensioen (25.000 euro bruto) is gegaan en dus nog geen aanspraak kan maken op AOW, heeft per maand 112 euro minder in de portemonnee. Een AOW-echtpaar met een gezamenlijk brutopensioen van 40.000 euro gaat er maandelijks 194 euro op achteruit. Zij merken dat de pensioenen worden gekort en dat de zorgtoeslag bij een hoger inkomen sneller wordt afgebouwd.

Ook werkende ouders met kinderen op de kinderopvang en bijstandsgerechtigden kunnen het zwaar krijgen, verwacht het Nibud. Dit komt door de verlaging van de kinderopvangtoeslagen en het netto bijstandsbedrag. De laatst genoemde groep zal weliswaar deels worden gecompenseerd door hogere toeslagen, maar omdat de afgelopen jaren al veel is ingeleverd, kan het lastig worden om nog verder te beknibbelen.