Nibud: ouders moeten kind eerder leren pinnen
Nu contant geld op steeds meer plekken uit het openbare leven verdwijnt moeten ouders véél méér energie steken in het leren pinnen en digitaal bankieren van hun kind. Dat zegt het Nibud op basis van het Kinderonderzoek 2018 dat vandaag verschijnt.
Ruim driekwart van de 10 tot 12 jarigen heeft inmiddels een eigen bankrekening, blijkt uit het Nibud Kinderonderzoek 2018, waarvoor 1.500 ouders werden bevraagd. Dat is beduidend meer dan vijf jaar geleden, toen de budgetvoorlichter hetzelfde onderzoek hield.
Steeds meer kinderen in de basisschoolleeftijd mogen bovendien zelfstandig naar de geldautomaat of iets met de pinpas afrekenen: ruim drie op de tien jongens en meisjes van 10 jaar en ouder doet dat inmiddels. In 2013 was dat slechts 17 procent.
Tegelijk is het aantal kinderen dat de pincode weet in die tijd met 16 procent gedaald. Nog maar iets meer dan de helft (53 procent) kent die uit het hoofd. Ouders zeggen bovendien minder zeker te weten of hun kind veilig pint. Wisten negen op de tien ouders dit in 2013 zeker, nu zijn dat slechts zeven van de tien ouders.
Verder lezen na de foto
Plastic dominant
De overgang naar een cashloze samenleving vergt een extra inspanning van ouders
Het Nibud maakt zich zorgen. Inmiddels verloopt al ruim 60 procent van het betaalverkeer digitaal en nog maar 40 procent contant. ,,De overgang naar een maatschappij waar plastic dominant wordt, vergt een extra inspanning van ouders,” zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Zij moeten hun kind daar eerder voorbereiden. ,,Vroeger gaf je een kind een gulden en zag hij of zij dat het op was. De waarde van digitaal geld is veel lastiger in te zien.”
Ook banken moeten meer doen. Weliswaar bieden vrijwel alle grote banken kinderrekeningen aan, de bankieren-apps zijn allemaal op volwassenen gericht. ,,Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen,” zegt Vliegenthart. ,,Dat is geen onwil, maar er gebeurt te weinig.”
Waarom minder kinderen hun pincode kennen, heeft het Nibud niet onderzocht. ,,Maar het heeft waarschijnlijk met de contactloze bankpas te maken. Bij kleine bedragen hoeft de pincode niet te worden ingetoetst. En kinderen rekenen vaak kleine bedragen af.”
Als ouders hun kind zakgeld geven, adviseert het Nibud ouders dit vanaf 10 jaar te gaan overmaken. Nu doet slechts drie op de tien ouders dat. ,,Op de middelbare school kan vaak in de kantine alleen nog maar met pin worden betaald.” Vader en moeder dienen verder veel vaker samen met hun kind diens saldo te bekijken. Nu doet maar 16 procent van de ouders dat.
Verder lezen na de foto
Smartphone
Bij de financiële opvoeding is met name de smartphone een zeer handig hulpmiddel, suggereert de budgetvoorlichter. Ruim tweederde van de kinderen boven de 10 heeft er één, blijkt uit het Kinderonderzoek 2018.
Nu maken de meeste ouders afspraken over wat het kind op de telefoon doet, maar niet wie de smartphone betaalt als deze kapot gaat of kwijtraakt. Slechts 4 op de 10 ouders doet dat.,,De smartphone is vaak het eerste dure apparaat dat kinderen bezitten,” zegt directeur Vliegenthart. ,,Ouders kunnen hun kind leren dat een telefoon geld kost en dat je er zuinig op moet zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Minder dan 4 op de 10 betalingen nog contant, DNB is bezorgd
De Nederlandsche Bank (DNB) is bezorgd over het snel dalende gebruik van contant geld. Minder dan 4 op de 10 betalingen verloopt nog contant, blijkt vandaag uit nieuwe cijfers. -
PREMIUMInterview
Geplaagd Hema maakt na jaren weer winst: ‘Moeten weer gaan doen waar we goed in zijn’
Voorzichtig kruipt de Hema weer uit het dal. De winkelketen maakt weer winst nadat het bedrijf jarenlang enorme verliezen leed, vertelt topvrouw Saskia Egas Reparaz. Maar er is nog een hoop werk te doen waarschuwt ze, om van de Hema weer de winkel te maken van fraaie producten voor een betaalbare prijs. Niet alleen de financiën moesten beter, ook de sokken, de kaasschaaf en de verlengsnoertjes. -
Economische groei Nederland na drie kwartalen tot stilstand gekomen
De economische groei in Nederland is na drie kwartalen tot stilstand gekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is in de eerste drie maanden van dit jaar niet gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. -
PREMIUM
‘We moeten beter overdenken wat minder cash betekent’
Minder dan vier op de tien betalingen doen Nederlanders nog contant, blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank. Directeur Cash Coen Voormeulen is bezorgd.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Oxfam: aantal miljardairs in voedselsector groeit terwijl honger toeneemt
In de voedselsector zijn er tijdens de coronapandemie ruim zestig nieuwe miljardairs bijgekomen terwijl de extreme honger wereldwijd is toegenomen. Dat meldt Oxfam Novib op basis van eigen berekeningen die voor de start van het World Economic Forum in Davos zijn gepubliceerd.