Volledig scherm
Een meisje stopt geld in haar spaarpot. Het verdwijnen van munten en briefjes maakt het voor kinderen moeilijker de waarde van geld in te zien. © ANP XTRA

Nibud: ouders moeten kind eerder leren pinnen

Nu contant geld op steeds meer plekken uit het openbare leven verdwijnt moeten ouders véél méér energie steken in het leren pinnen en digitaal bankieren van hun kind. Dat zegt het Nibud op basis van het Kinderonderzoek 2018 dat vandaag verschijnt.

Ruim driekwart van de 10 tot 12 jarigen heeft inmiddels een eigen bankrekening, blijkt uit het Nibud Kinderonderzoek 2018, waarvoor 1.500 ouders werden bevraagd. Dat is beduidend meer dan vijf jaar geleden, toen de budgetvoorlichter hetzelfde onderzoek hield.

Steeds meer kinderen in de basisschoolleeftijd mogen bovendien zelfstandig naar de geldautomaat of iets met de pinpas afrekenen: ruim drie op de tien jongens en meisjes van 10 jaar en ouder doet dat inmiddels. In 2013 was dat slechts 17 procent. 

Tegelijk is het aantal kinderen dat de pincode weet in die tijd met 16 procent gedaald. Nog maar iets meer dan de helft (53 procent) kent die uit het hoofd. Ouders zeggen bovendien minder zeker te weten of hun kind veilig pint. Wisten negen op de tien ouders dit in 2013 zeker, nu zijn dat slechts zeven van de tien ouders. 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een contactloze pinbetaling in een Kruidvat winkel. Doordat de pincode bij veel betalingen niet meer nodig is, lijken meer kinderen die te vergeten. © ANP

Plastic dominant

Quote

De overgang naar een cashloze samenle­ving vergt een extra inspanning van ouders

Arjan Vliegenthart, directeur Nibud

Het Nibud maakt zich zorgen. Inmiddels verloopt al ruim 60 procent van het betaalverkeer digitaal en nog maar 40 procent contant. ,,De overgang naar een maatschappij waar plastic dominant wordt, vergt een extra inspanning van ouders,” zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Zij moeten hun kind daar eerder voorbereiden. ,,Vroeger gaf je een kind een gulden en zag hij of zij dat het op was. De waarde van digitaal geld is veel lastiger in te zien.”

Ook banken moeten meer doen. Weliswaar bieden vrijwel alle grote banken kinderrekeningen aan, de bankieren-apps zijn allemaal op volwassenen gericht. ,,Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen,” zegt Vliegenthart. ,,Dat is geen onwil, maar er gebeurt te weinig.”

Waarom minder kinderen hun pincode kennen, heeft het Nibud niet onderzocht. ,,Maar het heeft waarschijnlijk met de contactloze bankpas te maken. Bij kleine bedragen hoeft de pincode niet te worden ingetoetst. En kinderen rekenen vaak kleine bedragen af.”

Als ouders hun kind zakgeld geven, adviseert het Nibud ouders dit vanaf 10 jaar te gaan overmaken. Nu doet slechts drie op de tien ouders dat. ,,Op de middelbare school kan vaak in de kantine alleen nog maar met pin worden betaald.” Vader en moeder dienen verder veel vaker samen met hun kind diens saldo te bekijken. Nu doet maar 16 procent van de ouders dat. 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Arjan Vliegenthart, directeur Nibud © Nibud

Smartphone

Bij de financiële opvoeding is met name de smartphone een zeer handig hulpmiddel, suggereert de budgetvoorlichter. Ruim tweederde van de kinderen boven de 10 heeft er één, blijkt uit het Kinderonderzoek 2018. 

Nu maken de meeste ouders afspraken over wat het kind op de telefoon doet, maar niet wie de smartphone betaalt als deze kapot gaat of kwijtraakt. Slechts 4 op de 10 ouders doet dat.,,De smartphone is vaak het eerste dure apparaat dat kinderen bezitten,” zegt directeur Vliegenthart. ,,Ouders kunnen hun kind leren dat een telefoon geld kost en dat je er zuinig op moet zijn.”