Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Nibud: sparen zit niet in onze aard

PollNederlandse huishoudens moeten geholpen worden bij het aanleggen van een spaarpotje. Het zit niet in de aard van mensen om met de toekomst bezig te zijn, blijkt uit een rapport van het Nibud. Heb jij wel altijd wat geld op een spaarrekening staan? Laat het ons weten in de poll onder het artikel!

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

1 op 3 huishoudens heeft niks achter de hand voor als het tegenzit. Dat zij daardoor geen noemenswaardige financiële buffer hebben, noemt het Nibud 'zeer zorgelijk'. Zo'n spaarpotje is volgens het instituut nodig in noodgevallen, bijvoorbeeld als de auto of wasmachine het begeeft of als het eigen risico in de zorg moet worden betaald.

Harder roepen dat sparen belangrijk is, heeft volgens het Nibud weinig zin. Ondanks alle inspanningen van het instituut is deze situatie in tien jaar nauwelijks veranderd. 

Ongemerkt sparen

Daarom stelt het Nibud voor dat de overheid en financiële instellingen gaan inzetten op het stimuleren van ongemerkt sparen. Sparen moet bij de vaste maandelijkse lasten gaan horen. Banken kunnen daarbij helpen door automatisch sparen makkelijker te maken, door bijvoorbeeld het introduceren van pinsparen. Daarbij rondt de bank pinbedragen naar boven af en wordt het verschil op de spaarrekening gestort. Ook zou het bij aankoop van bijvoorbeeld een mobieltje mogelijk moeten zijn om gelijk te beginnen met sparen voor het volgende toestel.

Ook merkt het instituut dat er bij de lage inkomens weinig ruimte zit in de maandelijkse begroting om geld apart te kunnen leggen. Daarom pleit het voor soepelere regels voor mensen met een laag inkomen. Die mogen in veel gevallen nauwelijks spaargeld hebben om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van bijvoorbeeld gemeentelijke heffingen en waterschapslasten. Het maximum ligt tussen de 1500 en 2000 euro, terwijl het Nibud voor gezinnen op bijstandsniveau een buffer van minstens 3500 euro aanbeveelt.