Volledig scherm
© anp

Niemand durft zich ziek te melden

Bij steeds meer werknemers loopt de productiviteit terug. Zij kampen met stressklachten, maar durven zich niet ziek te melden uit angst hun baan te verliezen. Dit meldt de Arbo Unie aan het Algemeen Dagblad.

De ene reorganisatie is nog niet achter de rug, of de andere ligt alweer in het verschiet. Ondertussen moet er méér werk worden gedaan met minder mensen. Er zijn maar weinig bedrijfstakken die gevrijwaard blijven van de gevolgen van de crisis.

Je zou verwachten dat door de toegenomen druk het ziekteverzuim oploopt. Het tegendeel is waar. Het officiële cijfer ligt nu rond de 4 procent en gaat eerder omlaag, dan omhoog. Dat het allemaal wel meevalt met de gevolgen van de crisis, wijst Jan van den Hoogen, organisatiekundige van de Arbo Unie, resoluut van de hand. 'Er is wel degelijk iets aan de hand op de werkvloer: het stil verzuim stijgt sterk', zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Hiermee doelt hij op medewerkers die wel naar het werk komen, maar door stressklachten slechter functioneren. Zij durven zich niet ziek te melden uit angst hun baan te verliezen.

Het gaat gemiddeld om 10 tot 20 procent van het personeel dat aangeeft mentale klachten te hebben en niet voor de volle 100 procent inzetbaar te zijn. Arbo Unie noemt de stijging van dit 'stil verzuim' zorgwekkend. De stijging is een direct gevolg van de crisis.

'Medewerkers zijn zich meer zorgen gaan maken over hun baan en hun financiën. Al die zorgen gaan ten koste van de productiviteit op het werk,' zegt organisatiekundige Jan van den Hoogen van de Arbo Unie tegen het Algemeen Dagblad.

  1. Ik heb mijn Facebook-account verwijderd
    PREMIUM
    DE WEEK VAN PHLIPPEN

    Ik heb mijn Fa­cebook-ac­count verwijderd

    Of Nix, de topman van het data-analyse bedrijf dat de Amerikaanse kiezer probeerde te manipuleren, uiteindelijk een holle blaaskaak is, moet nog gaan blijken. Nix schepte deze week op over hoe zijn psychologische profielen met behulp van facebook data hebben gezorgd voor Trump's overwinning. Campagnestrateeg Steve Bannon die Nix had aangehaald, zei gisteren in The Financial Times dat het larie is. "Die psychologische profielen werkten helemaal niet", aldus Bannon.