Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Niemand is veilig voor schulden

Verborgen schuldenDiep in de schulden? Het kan iedereen overkomen. ,,Maar weinig schuldenaren hebben hun geld verbrast", zegt Tamara Madern, lector schuldpreventie aan de Hogeschool Utrecht.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Kan werkelijk iedereen in de schulden komen?

,,Ja, de rode cijfers zijn dichterbij dan veel mensen denken. Stel je voor: je bent kostwinner en je raakt werkloos. Het duurt meestal zo'n zes weken voordat je een WW-uitkering krijgt. Ondertussen lopen je rekeningen gewoon door, dus je bouwt een achterstand op. Met een WW-uitkering krijg je nog maar 70 procent van je laatstverdiende loon. De kans is groot dat je die achterstand daarmee niet kunt inlopen. Dan komen er incassokosten bovenop, en zo raak je verder in de problemen."


Een kaarsje opsteken tegen de rode cijfers dan maar?

,,Nee, je kunt door je gedrag wel het risico op schulden vergroten of verkleinen. Sparen is de beste remedie tegen schulden. Als je een buffer hebt opgebouwd, dan kun je onverwachte schommelingen in je uitgaven of inkomsten veel beter opvangen. Ook een goed netwerk kan je uit de schulden houden. Daarmee bedoel ik niet dat je allemaal rijke mensen moet kennen die jouw schulden afbetalen. Het is ook al fijn als je iemand hebt die kan oppassen op je kinderen als je naar een sollicitatie- gesprek toe gaat."


Wat is bij schulden vaker het probleem: de inkomsten of de uitgaven?

,,Het beeld dat schulden vooral bij minima voorkomen, strookt niet met de werkelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat er geen verband is tussen een laag inkomen en problematische schulden. Onverwachte veranderingen in het inkomen, bijvoorbeeld door ziekte of werkloosheid, kunnen daaren- tegen wel tot schulden leiden. Hetzelfde geldt voor onverwachte uitgaven. Als je geen spaargeld hebt, dan kan een kapotte koelkast die samenvalt met een hoge telefoonrekening, je al in de rode cijfers brengen. Slechts een klein deel van de schuldenaren heeft zijn geld domweg verbrast."


In hoeverre zijn mensen verantwoordelijk voor hun schulden, als het ons allemaal kan overkomen?

,,Er ligt zeker een grote verantwoordelijkheid bij mensen zelf. Maar ik vind wel dat mensen het soms heel moeilijk wordt gemaakt om het goed te doen. Overal waar je komt, word je verleid om spullen te kopen. En de overheid maakt het burgers soms ook knap lastig. Denk aan het ingewikkelde toeslagensysteem, waarbij mensen vaak achteraf geld terug moeten betalen. De politiek ziet financiële zelfredzaamheid als de oplossing voor het schuldenprobleem. Maar voor een effectieve aanpak van schulden moet de overheid ook de hand in eigen boezem steken."


Is de samenleving te streng voor mensen met schulden?

,,Ja, in Nederland bestaat heel erg het idee dat je boete moet doen voor je schulden. Vandaar ook die hoge incassokosten. Maar die werken juist averechts. Komt het water je tot aan de lippen, dan zorgt het Nederlandse incasso- systeem ervoor dat je kopje-onder gaat. Dat idee van boete doen, zit erg in onze calvinistische volksaard. Heb je in de Verenigde Staten hoge schulden, dan kun je de sleutel van je huis inleveren en weglopen. Je bent dan alles kwijt, maar je bent er ook in één keer vanaf. Dat zou in Nederland ondenkbaar zijn."

Ben jij gevoelig voor het maken van schuld? Doe hier de test

Oproep
1 op de 5 Nederlandse gezinnen kampt met schulden. Dat kunnen je buren zijn, goede vrienden of jijzelf. Uit schaamte weten mensen vaak niet dat hun naasten financiële problemen hebben. 

Met de serie artikelen 'Verborgen Schulden' wil het AD het taboe op schulden doorbreken. Het AD zoekt mensen met schulden die dit taboe willen doorbreken en hun verhaal willen doen. Wil je jouw ervaring delen, mail dan naar oproep@ad.nl o.v.v. Schulden.

Lees meer verhalen uit de serie Verborgen Schulden:

Deel 1: We hebben geen idee hoeveel Nederlanders in de schulden zitten 

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.
  2. Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    De toegangspoort van Rotterdam Shortsea Terminals (RST) is vanochtend enige tijd geblokkeerd door het personeel van containeroverslagbedrijf Uniport, dat binnenkort wordt gesloten. Bij de actie is volgens ooggetuigen zwaar vuurwerk afgestoken. Het personeel protesteert tegen een sociaal plan dat Steinweg-Handelsveem, het moederbedrijf van beide ondernemingen, heeft voorgesteld om de ruim tweehonderd werknemers op te vangen.