Volledig scherm
Een fraai Amsterdams grachtenpand is een populair beleggingsobject. © Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Nieuw huis? Dan verhuur je toch gewoon je oude huis

woningmarktAmsterdammers zetten hun huis nauwelijks meer te koop. Ook niet als ze een nieuwe woning kopen. Het oude huis verhuren is simpelweg lucratiever dan verkopen.

Vorig kwartaal stonden in heel Amsterdam nog maar 1245 huizen te koop, een daling met 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Hiermee zorgen huizenbezitters voor nog meer druk op de almaar stijgende huizenprijzen. Doordat deze Amsterdammers hun vorige huis niet meer verkopen, neemt het aanbod aan koophuizen nog verder af. ,,De markt zat al op slot en gaat hierdoor nog verder dicht’’, aldus Sven Heinen, voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam.

Op deze manier transformeren Amsterdamse huizenkopers tot particuliere beleggers. Bij Von Poll Real Estate krijgen ze hier vaak mee te maken, zegt makelaar Marie-Christine Lodewijk. ,,Als het even kan, houden kopers hun eerste huis aan. Laten we eerlijk zijn, verhuur is veel lucratiever." Een gezinswoning kan zo 3.000 euro per maand aan huurinkomsten opleveren. Volgens Lodewijk is in Amsterdam zelfs sprake van huren van 4.000 tot 5.000 euro.

Een tweede groep particuliere beleggers bestaat uit ouders die hun overwaarde gebruiken om een tweede huis te kopen, en dat te verhuren aan hun kinderen plus vrienden.

Hulp van banken

Banken hebben inmiddels producten ontwikkeld die Amsterdammers de mogelijkheid bieden twee huizen te financieren waarvan één in de verhuur gaat. Ze merken dat de belangstelling voor deze 'verhuurhypotheken' toeneemt. Heinen herkent ook deze trend: ,,Op het moment dat banken hiervoor financiële producten ontwikkelen, weet je dat het gaat gebeuren. En ik begrijp die mensen wel. Zo hebben ze een mooi appeltje voor de dorst."

Door het steeds krappere aanbod - ook veroorzaakt door tekorten in materiaal en personeel bij de bouw van nieuwe woningen - neemt de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt verder toe. En het einde is nog niet in zicht, verzucht Heinen. ,,Elke keer hoop ik dat uit de cijfers iets naar voren komt dat duidt op rust op de markt. Maar daar is geen sprake van.’’

De gemiddelde prijs per vierkante meter nadert inmiddels de 5.000 euro. Een 'gigantisch bedrag', vindt Heinen.

Uit de cijfers blijkt dat de verkoopprijzen afgelopen kwartaal 3 procent zijn gedaald ten opzichte van drie maanden daarvoor. Dat heeft niets te maken met een mogelijke afkoeling van de huizenmarkt, maar komt doordat in deze periode gemiddeld meer kleinere appartementen zijn verkocht. De prijs per vierkante meter nam wel toe, met 2 procent.

Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT