Volledig scherm
Demonstranten voor een gebouw van Goldman Sachs © ap

Nieuw onderzoek naar rol banken in kredietcrisis

De openbaar aanklager van de Amerikaanse staat New York is een onderzoek gestart naar banken en hun handelen rond de kredietcrisis. Dat meldt de New York Times op basis van bronnen rond het onderzoek.

Naast documenten zouden er ook gesprekken zijn aangevraagd met vertegenwoordigers van Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Het onderzoek richt zich op het securitisatieproces rond hypotheekleningen. Banken knipten hun hypotheekleningen op en deze opgeknipte pakketten van leningen werden vervolgens doorverkocht, het zogenaamde securitiseren. Op welk deel van het securitisatieproces het onderzoek zich richt, is niet bekend.

De openbaar aanklager, Eric Schneiderman, wilde tegen de krant niet verder op het lopende onderzoek ingaan. In andere rechtszaken hebben klagers betoogd dat banken bewust informatie over de kwaliteit van de leningen achterhielden.

Schikking
Het onderzoek past in een reeks onderzoeken naar foutief handelen van banken rond het instorten van de huizenmarkt. Zo trof Goldman Sachs vorig jaar juli een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) ter waarde van 550 miljoen dollar. Goldman zou investeerders in hypotheekproducten hebben misleid. De SEC stelde dat dit de grootste boete ooit was die zij van een bedrijf op Wall Street incasseerde.