Volledig scherm
Het aantal pintransacties gaat deze maand door het dak © ANP XTRA

Nieuw pinrecord door enorme kerstkoopgekte

De kerstdagen leiden weer tot koopgekte in het hele land. Winkeliers boekten vanmiddag een nieuw record aan pintransacties. Zaterdagmiddag rond half drie pinden elke seconde liefst 720 Nederlanders, een nieuw record.

Met dat aantal werd het vorige hoogtepunt van 23 december vorig jaar ruim gebroken. Toen vonden er 670 transacties per seconde plaats. Afgelopen week deden we ruim 104 miljoen betalingen met pin of creditcard aan de kassa, ongeveer 8 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zette de detailhandel daarmee 3 miljard euro om.

Of ook het aantal van 19,3 miljoen pin-transacties van 23 december wordt overtroffen, is nog onduidelijk. Dat maakt Betaalvereniging Nederland later bekend. Maar de kans is groot. Het aantal elektronische betalingen zit al jaren in de lift. De komst van contactloos betalen gaf een nieuwe impuls aan de populariteit van pin.

Inmiddels verloopt nog maar 4 op de 10 betalingen contant, meldde Betaalvereniging Nederland eind oktober. Vier jaar geleden was dat nog 6 op de 10. En met de komst van betalen met de smartphone of via slimme horloges is de rek is er nog lang niet uit. De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over de acceptatie van cash.

Voorlopig blijft het dus records regenen. In aanloop naar Sinterklaas rekenden Nederlanders afgelopen najaar 99 miljoen maal elektronisch af, 15 procent meer dan in 2017. Op het hoogtepunt van de shopgekte pinden we toen 609 maal per seconde. Ook dat Sint-record vond op zaterdag om half drie plaats, in het weekend voor 5 december. In de week voor Sint pinden Nederlanders voor 2,47 miljard euro.

iDEAL

De toename geldt niet enkel pinbetalingen. Ook is in de voorbije week substantieel meer online afgerekend met iDEAL en creditcards. Van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 december zijn op die manier 15,8 miljoen betalingen gedaan, voor een bedrag van 1,4 miljard euro. Vorig jaar ging het om 12,3 miljoen betalingen voor 1,2 miljard euro.

Volledig scherm
Een klant pint bij de Jumbo © ANP
  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.