Volledig scherm
© ANP

Nieuwe claims om woekerpolis

De compensatieregeling voor houders van een zogeheten woekerpolis bevat een fout die een nieuwe collectieve schadeclaim mogelijk maakt. Dat kan de verzekeraars miljarden kosten, schrijft het AD vandaag.

De krant baseert zich op een melding van de Vereniging Woekerpolis, die de fout zou hebben gevonden in offertes van verzekeraars en een nieuwe schadeclaim voorbereidt. Wordt de claim door de rechter toegewezen, dan zouden houders van een woekerpolis veel meer kunnen terugkrijgen dan wat is overeengekomen in de bestaande regelingen.

Begin volgend jaar zal duidelijk worden wat de precieze grond voor de claim is. Dan worden de eerste dagvaardingen verstuurd naar verschillende verzekeraars.

Verborgen kosten
Woekerpolissen, waarbij vermogen door beleggingen zou moeten worden opgebouwd, zijn jarenlang door verzekeraars afgesloten, bijvoorbeeld voor pensioenopbouw of de aflossing van een hypotheek. Zulke polissen bleken dikwijls gepaard te gaan met hoge verborgen jaarlijkse kosten. Dat kwam aan het licht toen de rendementen, in verband met dalende aandelenkoersen, structureel fors minder bleken dan voorgespiegeld.