Volledig scherm
De nieuwe roodharige emoji's © Emojipedia

Nieuwe emoji's van 2018 vandaag officieel gelanceerd

Roodharige en kale gezichtjes, superhelden, een mug, een kangoeroe, een dna-streng of een piratenvlag. De begin dit jaar al aangekondigde set van 157 nieuwe emoji's komt vanaf maandag beschikbaar voor smartphone gebruikers wereldwijd. 

Dat heeft het Unicode Consortium, dat over de emoji's gaat, afgelopen weekend bekend gemaakt. Zowel voor Android als voor Apple's iOS komt de lijst met nieuwe figuurtjes, dieren en symbolen maandag beschikbaar.

In totaal worden er 157 nieuwe emoji's toegevoegd, waarmee het totaal op 2823 komt. Jaarlijks brengt het Unicode Consortium een update uit van nieuwe emoji's. De nieuwe set gaat door het leven als Version 11.0.

De lancering betekent niet dat smartphone gebruikers vanaf maandag automatisch over de nieuwe set emoji's kunnen beschikken. Apple, Google, Samsung, Microsoft en andere techbedrijven hanteren allemaal verschillende tijdschema's daarvoor. Meestal komen ze beschikbaar bij een nieuwe grote software-update.

Volledig scherm
Twee nieuwe emoji's © Emojipedia

Wereldwijde tekststandaard

Softwarebedrijven hoeven de emoji's niet exact te kopiëren. Ze zien er in ieder besturingssysteem vaak iets anders uit. Ook hoeven niet alle 157 figuurtjes en symbolen worden overgenomen. Google kan kiezen bepaalde exemplaren weg te laten.

Toevallig valt de release-datum samen met Apple's jaarlijkse conferentie voor softwareontwikkelaars WWDC. De kans lijkt groot dat het techbedrijf  laat zien hoe de nieuwe emoji's in komende versie van iOS er uit zien. 

Het Unicode Consortium is een non-profit instelling die de tekststandaarden op computers wereldwijd bewaakt. Lid zijn de belangrijkste computer- en softwarebedrijven, waaronder IBM, Apple, Google, Facebook, Adobe, Oracle en Huawei.  De organisatie is gevestigd in Mountain View, onder San Francisco. In dit Silicon Valley-plaatsje heeft ook Google zijn hoofdkantoor.

Volledig scherm
Een deel van de 157 nieuwe emoji's © Emojipedia

Emoji komt uit Japan

Volgend jaar komt er weer een nieuwe lijst met emoji's, computergebruikers wereldwijd kunnen daarvoor suggesties doen bij het Consortium. Voor de nieuwe lijst van 2020 moesten die suggesties afgelopen maart al binnen zijn. Dit najaar wordt de nieuwe lijst emoji's vastgesteld.

Emoji's, ook wel emoticons, stammen uit Japan. Het woordt is opgebouwd uit 'e' wat foto of beeld betekent en 'moji': letters. Met emoji's maak je dus woorden met beeld.

Maker van de eerste emoji is Shigetaka Kurita van telecombedrijf NTT DoCoMo. Toen het bedrijf in 1999 met zijn eerste internetservice voor mobiele telefoons kwam - iMode - ontwierp hij de eerste figuurtjes. Kurita haalde zijn inspiratie onder meer uit de Japanse manga-strips. In 2010 belandden de eerste emoji's in de wereldwijde tekststandaard Unicode. De rest is geschiedenis.

De emoji-quiz