Volledig scherm
The logo of Google is pictured during the Viva Tech start-up and technology summit in Paris, France, May 25, 2018. REUTERS/Charles Platiau © REUTERS

'Nieuwe Europese megaboete voor Google wegens verplichte apps'

Google kan opnieuw een hoge boete verwachten van de Europese Commissie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.

Mededingingscommissaris Margrethe Vestager zal binnen enkele weken een boete opleggen die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Google-moeder Alphabet. Dat zou ongeveer 9,3 miljard euro zijn. Meestal vallen boetes vanuit Brussel lager uit dan het maximum.

Volgens de Europese Commissie dwong Google telefoonfabrikanten Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android met hun telefoons meeleveren. De zoekgigant heeft zich in het verleden verweerd door te stellen dat de Europese Commissie ten onrechte Apples mobiele besturingssysteem iOS niet als een concurrent van Android ziet. Android heeft een marktaandeel van circa 80 procent.

Vorig jaar kreeg Google al een boete van 2,4 miljard euro in een andere zaak, omdat het zoekresultaten van de eigen dienst Google Shopping voortrok. Internetsurfers kregen als ze op zoek zijn naar goederen en diensten eerst GoogleShopping te zien. Daardoor werden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld, zo stelde de Europese Commissie na zeven jaar onderzoek vast.