Volledig scherm
Hans de Boer, voorzitter van ondernemerskoepel VNO-NCW. © ANP

Nieuwe ‘Holland Houses’ moeten ondernemer in buitenland helpen

Nederlandse ondernemers die voet aan de grond willen krijgen in het buitenland, kunnen binnenkort in Vietnam, Mexico, Dubai, Polen, Duitsland en China terecht in zes nieuwe Holland Houses. Daar wordt geen bier van een zeker Nederlands merk geschonken, maar wel informatie gegeven over het land waar bedrijven aan de slag willen.

NLinBusiness, een samenwerking van MKB Nederland, VNO-NCW en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken, gaat de nieuwe informatiepunten openen. In een Holland House kunnen bedrijven terecht voor contacten in het land en juridisch advies. Ook dient het als plek om af te spreken met potentiële handelspartners. Bedrijven uit het land zelf kunnen er ook terecht voor informatie over handel drijven met Nederland.

Het eerste Holland House werd in 2013 in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá geopend. D66-Kamerlid Achraf Bouali vroeg samen met CDA en ChristenUnie om een uitbreiding van het Holland Houses-netwerk om handel te stimuleren. De Kamer liet het aan het kabinet om te beslissen waar de ‘huizen’ worden geopend. Dat worden nu Ho Chi Minhstad, Dubai, Mexico-Stad, Warschau, München en Guangzhou.

Volgens Bouali leveren de Holland Houses banen op. ,,Het is een samenwerking waar het gastland en Nederland beiden veel aan hebben.’’