Volledig scherm
© ANP

'Nieuwe huurder is nu dubbel de sigaar'

Nieuwe huurders worden door particuliere verhuurders op nóg hogere kosten gejaagd. Bemiddelingskosten zijn tegenwoordig in de maandprijs verdisconteerd.

Quote

De huurder betaalt deze extra verhoging nu jaar in jaar uit in plaats van slechts één keer bij aanvang van het huurcon­tract

Pararius-directeur Jasper de Groot

Huurplatform Pararius is niet blij met deze doorrekening van de kosten, maar zegt niets te kunnen doen. Extra wrang voor particuliere huurders is dat een terechtwijzing van de Hoge Raad over de bemiddelingskosten voor hen nu nadelig blijkt uit te pakken.

Het huurplatform sprak vorig jaar nog van 'een overwinning voor de huurders' toen het hoogste rechtsorgaan bepaalde dat woningzoekenden niet langer bemiddelingskosten hoeven te betalen als zij reageren op een woning die de makelaar aanbiedt. Volgens de Hoge Raad moeten de verhuurmakelaars die rekening voortaan neerleggen bij de verhuurder.

Afwentelen
Pararius-directeur Jasper de Groot is recent ter ore gekomen dat de verhuurders de bemiddelingskosten wel degelijk, zij het via een omweg, afwentelen op de huurders. De kosten worden tegenwoordig verdisconteerd in de maandprijs. Zo kan een nieuwe huurder zomaar 8 procent méér per maand kwijt zijn. En dat de hele huurperiode lang.

De Groot beaamt dat nieuwe huurders van de regen in de drup terecht zijn gekomen. ,,De huurder betaalt deze extra verhoging nu jaar in jaar uit in plaats van slechts één keer bij aanvang van het huurcontract.''

De directeur van Pararius baseert zijn uitlatingen op geluiden van makelaars die zijn aangesloten bij het grootste verhuurnetwerk van Nederland. Volgens de directeur heeft de uitspraak niet alleen consequenties voor de huurprijzen, maar verslechteren onderwijl ook de voorwaarden voor de huurder.

Aanhuurmakelaar
Zijn advies aan huurders is om zelf een aanhuurmakelaar in de arm te nemen. Dan zijn ze net zo goed die bemiddelingskosten kwijt, maar levert het ze ook wat op; hij kan namens de huurder onderhandelen over tal van voorwaarden en de huurprijs.

Bekijk hieronder de huurprijzen in de verschillende provincies en 52 grootste gemeenten.

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.