Volledig scherm
Worldwide Domain Protection factureerde het Apeldoornse Trend Lines 229 euro voor iets wat ergens anders dertien euro kost.

Nieuwe truc: malafide bedrijven smeren ondernemers peperdure domeinnamen aan

Een concurrent die er met jouw domeinnaam vandoor gaat. Malafide bedrijven maken van die angst gebruik door ondernemers véél te dure domeinnaamregistraties aan te smeren. Bij de fraudehelpdesk kwamen vorig jaar bijna 1100 klachten binnen.

Quote

Verkopers creëren een schijnur­gen­tie en zetten onderne­mers onder druk

Madavi Nagessersing, advocaat Berntsen Mulder Advocaten

Freelance journalist André Oerlemans baalt nog dat hij er intuinde. Op een vrijdagmiddag kreeg hij een telefoontje van Trademark Office, ‘of hij het erg vond dat iemand zijn domeinnaam maar dan met de extensie .com registreerde’.

Vreemd vond Oerlemans wie wil er nu mijn domeinnaam registreren, daar kun je toch niets mee verkopen. ,,Toen bedacht ik me dat ik wel eens oplichters had ontmaskerd. Stel dat zo iemand er achter zat en op deze manier kwalijke verhalen de wereld in zou sturen. Dat kon mij schaden bij opdrachtgevers.’’

Oerlemans ging daarom snel akkoord met het voorstel om direct de domeinnaam met .com te registreren voor een periode van tien jaar voor de lieve som van 360 euro. Zijn vaste webhostingbedrijf, dat hij de dag erna belde, vertelde hem dat het om oplichters ging en dat hij de deal ongedaan moest maken. Dat deed Oerlemans, maar of hij er van af is weet hij nog niet.

Zo’n soortgelijk verhaal hoort Madavi Nagessersing, advocaat bij Berntsen Mulder Advocaten, dagelijks van tientallen ondernemers. ,,In het verkoopgesprek wordt dan misleidende informatie gegeven. Ondernemers denken dat een concurrent een domeinnaam wil registreren die vrijwel identiek is aan hun domeinnaam."

Ze kunnen dat voor zijn door snel zelf die naam te laten registreren bij Trademark Office. ,,Dat moet dan wel direct mondeling geregeld worden volgens Trademark. Zo creëren de verkopers een schijnurgentie en worden ondernemers onder druk gezet. Dat gedeelte van het gesprek wordt niet opgenomen, alleen het laatste stuk waarbij de ondernemer toestemming geeft voor de registratie.’’

Dat maakt het voor de ondernemer lastig om er onder uit te komen. Hij kan moeilijk aantonen dat hij op het verkeerde been is gezet tijdens het verkoopgesprek. 

Nagessersing onderzoekt met haar collega Jeroen Thiele de mogelijkheden om Trademark Office voor de rechter te dagen. ,,Eerder hebben we al een procedure tegen dit bedrijf gestart. Toen hebben ze de zaak geschikt en toegezegd niet meer op deze manier klanten te werven. Maar ze zijn gewoon doorgegaan. Wij vinden dat de rechter zich nu moet uitspreken of deze manier van acquireren wel rechtmatig is.’’

Volledig scherm
Fraude met domeinregistratie komt geregeld voor. © ANP

Schrikreactie

Trademark Office ontkent iets verkeerd te doen. ,,Wij nemen contact op met ondernemers en vragen ze of ze zich er van bewust zijn dat anderen hun domeinnaam kunnen registreren. Als ze dat niet zijn bieden wij ze aan ze te helpen bij de registratie. Wij zeggen niet dat een ander de domeinnaam wil registreren. Misschien is het een schrikreactie op onze vraag dat ondernemers denken dat wij dat zeggen,’’ aldus Jonathan Oudekerk van Trademark Office.

Ondernemers klagen ook over de hoge kosten. Voor een tienjarige registratie vraagt Trademark zo’n 360 euro. ,,De kosten zijn 29,75 per jaar. Dat is niet belachelijk duur zoals sommigen beweren,’’ zegt Oudekerk. 

Bij dat laatste zet de woordvoerder van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) echter vraagtekens. ,,De domeinnaam registreren kan al voor één euro. Andere bedrijven vragen 5 tot 10 euro. Je hebt zo’n bedrijf helemaal niet nodig een om een domeinnaam te registreren. Dat kun je zelf met één druk op de knop. Ons advies is laat je niet onder druk zetten.’’

Quote

Wij bieden onderne­mers aan te helpen met registra­tie en doen niets verkeerd

Jonathan Oudekerk, Trademark Office

1075 klachten bij Fraudehelpdesk

Quote

Registra­tie kan al voor een euro. Je hebt zo'n bedrijf niet nodig

Stichting Internetdomein Registratie Nederland

Trademark Office is niet het enige bedrijf waarover geklaagd wordt. Even googelen op internet levert een lijst met bedrijven op die met misleidende informatie ondernemers onder druk zetten om een domeinnaam te registreren.

Hoe groot het probleem is wordt niet bijgehouden. Ook is niet duidelijk hoe groot de schade is. Bij de fraudehelpdesk kwamen vorig jaar 1075 klachten binnen. ,,En uit onderzoek blijkt dat één op de tien ondernemers (een poging tot) fraude meldt. Dit jaar hebben we tot mei 234 meldingen gekregen. Er lijkt dus sprake van een afname,’’ aldus de woordvoerder.