Volledig scherm
Nieuwbouwhuizen in Heerhugowaard. © ANP XTRA

Nieuwe wijken voorlopig nog lang niet gasloos, in strijd met beloften

Gemeenten maken weinig haast met het gasloos maken van nieuwe woonwijken. Twee derde van de nieuwe woningen die tot 2021 verrijzen krijgen nog gewoon een conventionele gasaansluiting. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Quote

Slechts 12 procent van de tot 2021 nieuw te bouwen huizen zijn echt volledig duurzaam

Belangenclub Natuur & Milieu

Van de 230.000 nieuw te bouwen woningen krijgen 150.000 – dat is 64 procent - een gasaansluiting. Een kwart wordt aangesloten op een warmtenet: dat kan duurzaam zijn, maar alleen als de warmtebron niet fossiel is. Slechts 12 procent van de woningen gaat honderd procent duurzaam gebouwd worden via bijvoorbeeld koude-warmteopslag of een warmtepomp.

Natuur & Milieu spreekt van een zeer onwenselijke ontwikkeling, zeker nu een gemiddeld gasnet minstens veertig jaar meegaat. Dat geld is straks voor een flink deel weggegooid. Om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken heeft Nederland in het klimaatverdrag van Parijs afgesproken de duurzaamheidsambities flink op te voeren. In 2050 moet de hele economie van de fossiele brandstoffen af zijn, wil het Kabinet.

,,Terwijl alle Nederlandse woningen zo snel mogelijk van het gas moeten, sluiten we nu de meerderheid van nieuwe woningen nog steeds op gas aan,” zegt woordvoerder Talitha Koek. Volgens de belangenclub zijn er genoeg alternatieven beschikbaar, zoals all-electric woningen – huizen die geheel op stroom draaien. ,,Ze worden echter te weinig toegepast blijkt uit dit onderzoek.”

Duurder

Volledig scherm
In Amsterdam-Noord heeft Nuon warmteleidingen aangelegd. In 2040 moeten zo 230.000 woningen duurzaam worden verwarmd. © Nuon/Jorrit Lousberg

Ondanks de kritiek zijn gemeenten wel degelijk van goede wil, stelt Natuur & Milieu. Zo hebben 78 steden en dorpen het manifest ‘Aan de slag met wonen zonder aardgas’ getekend. 31 doen mee aan de Green Deal Aardgasvrije wijken van Economische Zaken. Amsterdam verklaarde al voor 2050 een aardgasvrije stad te willen worden.

Probleem is dan ook vooral dat het gasloos opleveren van woningen voorlopig een stuk duurder is. Momenteel is een nieuwbouwhuis gemiddeld 4300 euro duurder om te bouwen, inclusief overheidssubsidies. ,,Vanwege deze hogere investeringskosten is all-electric bouwen momenteel nog niet aantrekkelijk. Concurrerende bouwers kunnen vaak een scherper voorstel indienen door niet aardgasloos te bouwen."

De belangenclub maant het Kabinet haast te maken met het schrappen van de plicht om nieuwe woningen standaard op het gasnet aan te sluiten. Minister Kamp maakte eind vorig jaar bekend dit wettelijk te gaan regelen. Tegelijk moet het kabinet de bouw van gasloze woningen beter stimuleren.

Begin

Ook dan is echter slechts een begin gemaakt met het gasloos maken van woningen. Momenteel telt Nederland nog 7 miljoen gasaansluitingen en liefst 130.000 kilometer gasleidingen. Dat moet allemaal afgebouwd worden, inclusief oude flats en woningen, wat zeer kostbaar is. Komende jaren moeten gemeenten met plannen komen.  

Voor het onderzoek checkte Natuur & Milieu bij 103 gemeenten de nieuwbouwplannen, waaronder de tien die afgelopen jaren de meeste nieuwe woningen opleverden. Daaronder de vier grote steden en o.a. Ede, Groningen, Leiden en Nijmegen.Voor het onderzoek In totaal zijn in de steekproef een kleine tien procent van de komende vier jaar te bouwen huizen, bijna 21.000 in totaal.

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’