Volledig scherm
Windmolens worden steeds hoger. © anp

Nieuwe windmolens verpulveren hoogterecord

Windturbines worden net wolkenkrabbers. In Flevoland verrijzen vanaf 2020 molens van liefst 248 meter hoog. Het huidige record wordt daarmee met bijna vijftig meter verpulverd. 

Volledig scherm
Twee windmolen langs de snelweg A4 ter hoogte van Zoeterwoude.

Momenteel staat de hoogste windmolen nog in de Eemshaven in Noord-Groningen. De Lagerwey L136 kent een ashoogte van 123 meter, de rotordiameter meet 136 meter. De wieken tikken daardoor op het hoogste punt de 200 meter aan, bijna twintig meter hoger dan de Euromast.

De zeventien turbines die over drie jaar in het Noord-Oosten van Flevoland bij het Ketelmeer verrijzen gaan daar met 248 meter ruim overheen. Ze maken onderdeel uit van het Windpark Blauw dat 65 turbines zal tellen. Ook de andere molens van het park gaan met 213 meter flink de hoogte in.

Het park, dat door Nuon en vereniging SwifterwinT geëxploiteerd gaat worden, moet aan 172.000 huishoudens stroom gaan leveren. 

Inspraak

Met de 248 meter vestigen de molens nog geen absoluut hoogterecord. Hoogste bouwwerk in Nederland is de Gerbrandyradiotoren in IJsselstein. Die is 372 meter hoog. De radiomast in Boven Smilde is met 302 meter tweede.

Quote

248 meter is het geplande maximum. Er volgen nog inspraak­ron­des.

Ariane Volz, Nuon

Nuon bevestigt het voorliggende plan, maar zegt dat de molens nog niet definitief zijn. ,,248 meter is de absolute hoogte, het maximum," meldt woordvoerster Ariane Volz. Ze wijst er op dat burgers en bedrijven inspraak krijgen. Deze maand volgen eerst vier informatieavonden, de eerste is vanavond in Swifterbant. Daarna volgen de reguliere inspraakprocedures.

De trend dat windturbines steeds meer de hoogte in gaan, beschreef deze krant vorig jaar al. Peter Eecen, hoofdonderzoeker van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), denkt dat windmolens op land in 2030 weleens de 300 meter aan kunnen tippen. Op zee zal dat nog 50 meter meer zijn.

Met de aanleg van het park is 200 tot 300 miljoen euro gemoeid. Het windpark krijgt echter een flinke Rijkssubsidie via de SDE+ regeling, waarmee duurzame energie wordt gestimuleerd.

Energieakkoord

In het Energieakkoord hebben provincies, waaronder Flevoland, zich verplicht in totaal 6.000 Megawatt aan windmolens op land neer te zetten. Windpark Blauw neemt 215 Megawatt voor zijn rekening.

Volledig scherm