Nine (25) is géén boerin, maar zzp'er op de boerderij

videoZe werkt op de meest vreemde tijden en reist van de ene boerderij naar de andere. Nine van Bemmel (25) melkt dagelijks honderden geiten en koeien en zou niet anders willen. ,,Ik zou beledigd zijn als iemand mij boerin noemt.''

Volledig scherm
© VidiPhoto

Boerin? Nee, dat is ze niet. Ze is zzp'er. ,,Het is misschien een beetje moeilijk om mijn werk te omschrijven, ik hoop altijd maar dat mensen het niet zelf raden. Aan een boerin kleeft toch een bepaald beeld. Ik verhuur mezelf als melkster. Boerin wil ik niet zijn. Ik vind het ook fijn om leuke kleding aan te doen als ik thuiskom. Als je op een boerderij woont is het toch een hele uitdaging om ergens netjes en schoon aan te komen."

Het is rond 16.30 uur als ze aankomt bij de boerderij van Benno van Vliet in Ter Aar. Van Vliet sjouwt al met kruiwagens vol stro. Vóór Van Bemmel de geitenstal induikt, hijst ze zich in een knalrode overall voor een flinke klus. Het melken van de vierhonderd geiten neemt wel zo'n twee uur in beslag. Het haar gaat stevig vast, anders knabbelen de geiten er gerust aan. Kordaat stapt de jonge vrouw de stal in, om ervoor te zorgen dat de drachtige geiten als eerste worden gemolken. Ze sjouwt met hekken en duwt een eigenwijze geit voorzichtig de juiste kant op. Als ze de voerbakken heeft gevuld, kunnen de geiten richting melkmachine. Routineus hangt ze de zuignappen aan de uiers van de geiten.