Volledig scherm
© ANP

Noodlijdend V&D krijgt uitstel van betaling

UpdateWinkelketen V&D heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Dat zei het bedrijf woensdag. Het aanvragen van uitstel is volgens deskundigen vaak de voorbode van een faillissement. De winkels van V&D en restaurants van La Place blijven open, maar de webwinkel sluit voorlopig.

Quote

Het is een enorme teleurstel­ling

Jon van der Ent
Volledig scherm
© ANP
Quote

Je hoeft niet meer naar de stad om iets te kopen, dus winkelen moet leuk zijn. En V&D is niet leuk.

Cor Molenaar

De eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, heeft de stekker uit het bedrijf getrokken.

Met name de warme november- en decembermaand hebben V&D in de problemen gebracht. ,,In die maanden had het echt moeten gebeuren, heb ik begrepen'', zegt Martijn den Heijer van vakbond CNV. ,,Maar blijkbaar slaat de nieuwe strategie niet aan en komen de klanten niet.''

Het is de zoveelste klap voor het personeel van V&D. ,,Dat wens je niemand toe, zo vlak voor Kerst'', aldus Den Heijer. Hij hoopt op een doorstart, waarbij zoveel mogelijk banen worden behouden. Maar Den Heijer is er niet gerust op. ,,Dit is geen goed beeld.''

V&D bevestigde een paar dagen geleden al dat het boekjaar 2015 met miljoenenverlies zou worden afgesloten. Maar de keten wilde niet zeggen hoeveel verlies er precies is geleden. ,,Het is een enorme teleurstelling dat we uitstel van betaling moesten aanvragen'', aldus topman John van der Ent in een verklaring. ,,We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de toekomst van V&D en La Place.''

Investering
Het oerhollandse V&D, opgericht in 1887, raakte begin dit jaar in zwaar weer als gevolg van grote verliezen in 2014. Daarop kondigde het bedrijf aan dat het de lonen van het personeel en de huren van de winkels wilde verlagen. Dat leidde tot maandenlange conflicten met vakbonden en eigenaren van de winkelpanden van de keten.

De loonsverlaging ging niet door na rechtszaken die de vakbonden wonnen. In plaats daarvan kwam het concern met de bonden een reorganisatie overeen ten koste van vierhonderd banen. Het lukte wel met vrijwel alle verhuurders overeenstemming te bereiken over een verlaging van de winkelhuur. 

Het bedrijf kreeg deze zomer een kapitaalinjectie van 47 miljoen euro van investeerder Sun Capital. Ook kwam er in februari een nieuwe topman in dienst.

Van alles wat
Deskundigen zeiden eerder dit jaar al dat een investering niet genoeg is; V&D heeft ook een plan nodig. Zo is de winkelketen volgens deskundigen niet onderscheidend genoeg; mensen zouden graag hun huis uit komen voor winkels die duidelijk heel goedkoop of juist chic en duurder zijn. V&D is te veel 'van alles wat'.

,,Winkelen is een keuze geworden'', zei Cor Molenaar. ,,Je hoeft niet meer naar de stad om iets te kopen, dus winkelen moet leuk zijn. En V&D is niet leuk.''

Lees al onze artikelen over de crisis bij V&D in ons dossier.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”