Volledig scherm
© ANP

Noord-Holland: Dijsselbloem handelt niet chic

De provincie Noord-Holland en andere overheden die nog vorderingen hebben op de IJslandse bank Landsbanki, voelen zich onheus behandeld door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Volgens de zogenoemde Noord-Hollandgroep is zij door het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) 'tegen de afspraak in' niet vooraf betrokken bij de verkoop van de vorderingen die de Nederlandse staat had op het moederbedrijf van Icesave. 'Het was chiquer geweest als Dijsselbloem dat wel gedaan', aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandgroep.

De groep gaat nu proberen in navolging van de Staat zelf de IJslandvorderingen te verkopen. Inmiddels is met Financiën en DNB afgesproken dat zij de groep overheden hierbij zullen steunen en adviseren. Het gaat om een totale vordering van ongeveer 166 miljoen euro, waarvan circa 78 miljoen euro van de provincie Noord-Holland.

Duitse bank
De groep heeft Deutsche Bank opdracht gegeven de verkoopmogelijkheden in de markt te verkennen. De Duitse bank regelde ook de verkoop voor de Staat.

De Noord-Hollandgroep bestaat uit 16 decentrale overheden die zich verenigd hebben in het samenwerkingsverband onder voorzitterschap van de provincie Noord-Holland. Het betreft naast de provincie Noord-Holland, de gemeenten Asten, Amstelveen, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere en Zundert, het waterschap Roer en Overmaas, de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden en Samenwerking Belasting en Waarderen.