Volledig scherm
Scheur in de muur in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen

Noordelijke provincies: Maak snel werk van waterstof als alternatief voor Gronings gas

Groene waterstof is hét alternatief voor Gronings gas. Het kabinet moet daarom snel starten met de overgang naar die duurzame energiebron. Dat staat in een brief die de Noordelijke provincies en de grote werkgevers in Groningen, Friesland en Drenthe naar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat hebben gestuurd.

Quote

We staan voor de taak de CO2-emis­sies verder terug te dringen. Dat gebeurt niet als we overstap­pen op Russisch gas

Waterstof kan op een schone manier worden geproduceerd met windmolens op zee. Bij verbranding komen geen broeikasgassen vrij, maar zuiver water. 
Waterstof kan snel en goedkoop via aangepaste aardgaspijpleidingen naar elke plek in Nederland worden vervoerd, stellen de provincies en VNO-NCW Noord in hun brief. ,,Zonder enige CO2-voetafdruk kan deze groene waterstof in veel toepassingen het aardgas vervangen. In de industrie (om stoom of warmte te produceren), in transport en mobiliteit en in huizen en gebouwen voor verwarming. Omschakelen naar een ander soort 'aardgas' dat er al is, is de snelste weg om de productie van aardgas uit Groningen omlaag te brengen.'' 

Om het risico op aardbeving terug te dringen, moet de gaskraan in Groningen versneld worden dichtgedraaid. De snelste optie is dat bedrijven overschakelen op gas uit Rusland dat een andere samenstelling heeft. De ombouwoperaties die dat vereist, zijn te vergelijken met de ombouw van installaties om ze geschikt te maken voor waterstof, zegt Ad van Wijk, professor Future Energy Systems aan de TU Delft. ,,Waterstof is een beter alternatief dan hoogcalorisch gas, omdat we voor de taak staan de CO2-emissies verder terug te dringen. Dat gebeurt niet als we overstappen op Russisch gas.'' 

Waddeneilanden

Noord-Nederland ziet in waterstof grote kansen voor economische groei en werkgelegenheid. Het gebied boven de Waddeneilanden is volgens de provincies erg geschikt voor windparken, omdat het daar harder waait dan ten westen van Nederland. Ook de productie van waterstof in de Eemshaven is interessant, vanwege de elektriciteitskabels die daar vanuit Noorwegen (en in 2019 ook uit Denemarken) met groene stroom aan land komen.
Groene waterstof kan op zee worden gemaakt, dichtbij de offshore windparken, bijvoorbeeld op een kunstmatig eiland. Via aangepaste aardgaspijpleidingen zou het vervolgens door heel Nederland kunnen worden getransporteerd. 

Zaterdag in deze krant: 'Waterstof is de missing link'. Ad van Wijk, professor Future Energy Systems aan de TU Delft, beantwoordt vragen over deze kwestie.